nieuws

Staking in Schiedamse glasfabriek voor beter sociaal plan

De dj zet maandagochtend de volgende vrolijke noot op. "Schatje, mag ik je foto?" galmt het rond de rode tenten die zijn opgezet voor de glasfabriek in Schiedam. "We hadden ook grafmuziek kunnen draaien", zegt Ali Güdüz van de vakbond FNV. "Maar we moeten de stemming erin houden."
De glasfabriek ligt vanaf maandagochtend voor onbepaalde tijd stil. Het personeel is boos op de directie, die 230 mensen wil ontslaan en de productie wil voortzetten in Polen. Een goed sociaal plan? Dat is er niet, zegt Güdüz. Ondanks beloftes daarover.
Bij de fabriek werken 230 mensen. Een groot deel al tientallen jaren. "Het doet pijn hier te moeten staan", zegt een van hen. "Maar het kan niet anders. Ik ga een ongewisse toekomst tegemoet. Ik ben de vijftig gepasseerd. Het wordt moeilijk om nog ergens aan de bak te komen. Ik ben goed in het maken van flessen, maar zoveel glasfabrieken zijn er niet in Nederland. Dus waar ik moet naar toe?"
Aan de toegangspoort is een groot spandoek opgehangen. "Daamen gedraag je nou eens als een heer", staat erop. Maar directeur P & O Rob Daamen is deze maandagochtend nergens te bekennen. Güdüz: "Zoals altijd: als het spannend wordt, zitten de bazen in hun kantoor. And that's it."

Reactie directie

Later op de dag reageert directeur Rob Daamen. Volgens hem ligt er wel degelijk een goed sociaal plan. "De ontslagvergoeding die we bieden is meer dan de gebruikelijke en het omscholingspakket is omvangrijk."
Daamen wil eerst het advies afwachten van de centrale ondernemingsraad voor hij weer met de bonden en het personeel om de tafel gaat. "Als dat advies negatief is, dan moeten we naar de Ondernemingskamer. Dat kan lang duren en kost het bedrijf veel geld. Zodra ik weet of dat het geval is, weet ik wat het speelveld is en kunnen we verder onderhandelen."
Daamen benadrukt dat er geen sprake is van chantage, maar dat hij zijn geld maar één keer kan uitgeven.