nieuws

Zes arrestaties bij Turkse betoging in Amsterdam

De Mobiele Eenheid, zaterdagavond bij het consulaat van Turkije in Rotterdam
De Mobiele Eenheid, zaterdagavond bij het consulaat van Turkije in Rotterdam
In Amsterdam zijn Turkse Nederlanders zondagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen de manier waarop Nederland heeft verhinderd dat Turkse politici hier campagne konden voeren.
Burgemeester Van der Laan stond de betoging lang toe, maar rond 23.00 uur greep de Mobiele Eenheid in. Zes demonstranten zijn opgepakt.
In Rotterdam bleef het zondagavond rustig. De avond ervoor braken rond het Turkse consulaat aan de Westblaak wel rellen uit. Aanleiding was het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken Kaya.
De bewindsvrouw wilde in het consulaat een toespraak houden om stemmen te werven voor een referendum in Turkije over een grondwetswijziging. Daardoor zou president Erdogan meer macht kunnen krijgen.
Kaya mocht haar speech niet houden. Het kabinet bestempelde haar tot ongewenst vreemdeling. Onder begeleiding van de politie werd ze het land uit gezet.
Het gedwongen vertrek van de minister leidde tot rellen. Demonstranten bekogelden de politie met bakstenen en bloempotten. Daarop greep de Mobiele Eenheid in.
Er werden zeventien mensen gearresteerd. Zeven personen raakten gewond, onder wie een politieagent.