nieuws

Bejaarde dames naar de Bijenkorf: "Oooh... ik ga schoenen kopen!"

Opwinding bij verpleeghuis Hannie Dekhuijzen op Rotterdam-Zuid. Alle dames op leeftijd die in het huis wonen, mogen maandag een dagje gaan winkelen bij de Bijenkorf. Het chique warenhuis opent de deuren speciaal voor bewoners uit tehuizen van de Stichting Humanitas.
De uitverkoren dames - heren mogen pertinent niet mee dit keer - zitten er voor vertrek al licht gespannen bij. Keurig aangekleed en opgemaakt, helemaal klaar voor een dagje weg.

"Ooo... Ik ga schoenen kopen", glundert mevrouw De Lima (96).
Een verlanglijstje heeft de goedlachse Indische vrouw niet gemaakt. "Op mijn leeftijd heb ik eigenlijk niet veel meer nodig, maar ik heb mij wel verheugd op kleding .En, schoenen dus ook."

Of ze nog een knappe man tegen hoopt te komen onderweg? "Oh, wie weet", zegt ze gedecideerd. "Maar dan moet hij wel net zo oud zijn als ik, bijna honderd", lacht ze. Een jonger exemplaar hoeft ze niet, laat ze duidelijk weten.

Geen boodschappenlijstjes

Mede-bewoonster mevrouw Jansen (85) kan zich niet heugen wanneer zij voor het laatst in de Bijenkorf is geweest. "Nee, dat weet ik niet meer. Dat was denk ik nog de oude Bijenkorf", vertelt ze aan Radio Rijnmond.
Het is voor haar überhaupt lang geleden dat ze in een winkel is geweest. Ook mevrouw Jansen heeft geen boodschappenlijstje gemaakt. Maar op de vraag of ook zij op schoenenjacht gaan, klinkt lachend een positief antwoord. "Jaja", zegt ze, terwijl haar ogen beginnen te twinkelen.
Mevrouw Huizer (80) kijkt ook met veel plezier uit naar het dagje weg, waarbij niet alleen gewinkeld kan worden, maar er ook modeshows en proeverijen zijn. En - jawel - ook de onvermijdelijke bingo. Al heeft ze daar weinig fiducie in. "Ik win wel eens wat, maar niet zoveel", klinkt het.

Spannend

En dan worden de dames opgehaald. Voor de deur van het verpleeghuis staat inmiddels een lange stoet aangepaste busjes, klaar om het opgewonden vrouwenvolk inclusief rollators en rolstoelen naar het warenhuis aan de Coolsingel te brengen.
"We gaan naar de bus", roept één van de begeleidsters. "Spannend hoor, zeker. Het is heerlijk, lekker weggaan", reageert mevrouw Huizer.
Directrice Liselotte van Bokhoven belooft het huis een beetje leeg te maken, want het zal er later vandaag waarschijnlijk vol komen te staan met schoenendozen. Maar de naam van het tehuis omdopen in 'Verpleegtehuis Imelda Marcos', zoals de verslaggever suggereert, dat zit er niet in. "Nee hoor, we blijven gewoon Hannie Dekhuijzen", zegt ze lachend. Om vervolgens zelf de handen uit de mouwen te steken en 'haar' dames te begeleiden naar de bussen.

Ongeduldig

Onderweg naar de uitgang blijkt dat de dames die Radio Rijnmond sprak niet de enigen zijn die zich verheugen op het dagje uit. Vlak voor de deur wordt een mevrouw in rolstoel tegengehouden, die blijkbaar niet langer kan wachten en al op eigen gelegenheid naar het busje wil vertrekken. "Nee mevrouw, nog even geduld. We gaan straks met zijn allen tegelijk", zegt een verzorgster streng maar met een vriendelijke ondertoon.
Het bezoek aan de Bijenkorf duurt tot maandagmiddag 13.00 uur. Sommige mensen kunnen nog met eigen vervoer komen, die mogen langer blijven. De gelukkigen zullen niet met honger en dorst het pand verlaten, voor iedereen is er koffie met een gebakje.En met die bingo komt het vast ook wel goed.