nieuws

Advocaten uit Kameroen krijgen Geuzenpenning

In de Grote Kerk in Vlaardingen is maandagmiddag de Geuzenpenning uitgereikt. De prijs gaat naar twee advocaten uit Kameroen: Alice Nkom en Michel Togué, die zich in eigen land inzetten voor de rechten van homoseksuelen.
In Kameroen is seks hebben met iemand van het eigen geslacht verboden. Homoseksuelen riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en een zware boete.

Baileys

Volgens Amnesty International worden arrestanten geslagen, vernederd en zonder aanklacht opgesloten in isoleercellen. Er wordt actief naar homo's gezocht.
Het drinken van een glaasje Bailey's kan al reden tot arrestatie zijn. Want, zo luidt de redenatie, Baileys is een vrouwendrankje en een man die dit drinkt moet wel homoseksueel zijn.
Ook mannen die volgens de overheid een 'typisch vrouwenberoep' uitoefenen als kapper lopen het risico om te worden opgepakt.
Een cliënt van Alice Nkom zat drie jaar lang in de cel, omdat hij een sms'je aan een man had gestuurd.

Veiligheid

Wie het voor de rechten van homoseksuelen opneemt, heeft het in Kameroen ook zwaar. Nkom en Togué zijn veelvuldig tegengewerkt en bedreigd vanwege het werk dat ze doen. Ze zijn de enige advocaten die in Kameroen hun nek durven uitsteken voor de rechten van homo's.
Uit veiligheidsoverwegingen is het gezin van Michel Togué uit Kameroen vertrokken. Zelf blijft hij op zijn post, omdat hij anders het gevoel krijgt dat hij de strijd voor een beter Kameroen heeft opgegeven.

Winnaars

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 uitgereikt aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten. Eerdere winnaars van de penning zijn onder anderen Artsen Zonder Grenzen, de Dwaze Moeders van Argentinië, de Colombiaanse politica Ingrid Bétancourt en MOAS, een organisatie die vluchtelingen redt uit zee.