nieuws

Europese steun aan Nederland in conflict met Turkije

© archief.
Nederland krijgt steun uit Europa in het diplomatieke conflict met Turkije. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak maandag haar 'volledige steun en solidariteit' uit. Ook uit andere landen en vanuit de Europese Commissie kwam er steun.
Vooral de vergelijking door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de nazi's komt Turkije op zware kritiek te staan. Erdogan noemde Nederland 'fascistisch en een overblijfsel van het nazisme' na de gebeurtenissen afgelopen zaterdag bij het Turkse consulaat in Rotterdam. "Volledig onacceptabel", zei Merkel.
Premier Rutte die maandag in Rotterdam is vanwege een televisiedebat op de Erasmusuniversiteit met PVV-leider Geert Wilders, zei 'zeer blij te zijn met de steun van Merkel'.

Diplomatieke rel

De diplomatieke rel tussen ons land en Turkije ontvlamde nadat afgelopen zaterdag twee Turkse bewindslieden de toegang tot Nederland werd ontzegd. Eerst kreeg de Turkse minister van Buitenlandse Zaken geen toestemming om te landen op Rotterdam The Hague Airport. Hij wilde hier een bijeenkomst houden over het voorstel voor een nieuwe grondwet waar de Turken op 16 april over stemmen. Nederland trok de landingsrechten in toen bleek dat vanuit Ankara Turkse Nederlanders werden opgeroepen om te komen demonstreren in Rotterdam.
Nog dezelfde dag besloot de Turkse minister van Familiezaken Kaya met de auto vanuit Duitsland naar Rotterdam af te reizen. De gemeente was hier niet over geïnformeerd, zei burgemeester Aboutaleb achteraf. Meerdere konvooien met Turkse auto's vertrokken vanuit het buurland, mogelijk om te zorgen dat de minister Rotterdam ook echt zou bereiken. Kaya werd als ongewenst vreemdeling door de politie terug naar de grens begeleid en het land uitgezet. Daarna ontstonden in Rotterdam ongeregeldheden.

Europese Commissie

Kort na de gebeurtenissen in Rotterdam sprak Denemarken zijn steun uit aan de gemeente en de Nederlandse regering. Premier Rasmussen gaf zondag aan dat een gepland bezoek van de Turkse premier Yildirim volgende week beter uitgesteld kon worden.
Maandag hebben ook Oostenrijk en Frankrijk steun betuigd aan het Nederlandse optreden. En de Europese Commissie heeft voor het eerst van zich laten horen met een officiële verklaring. De commissie roept de partijen op om verdere escalatie te voorkomen.
Turkije krijgt daarnaast expliciet het verzoek om de toon te matigen: "De EU vraagt Turkije om zich te onthouden van buitensporige uitlatingen en te voorkomen dat de verhoudingen niet verder op scherp komen te staan."
De EU benadrukt verder dat de individuele lidstaten het laatste woord hebben als het gaat over het toestaan van politieke bijeenkomsten op hun grondgebied.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl