BURGEMEESTER

Burgemeester Aboutaleb: "Stellig overtuigd dat schietgeweld niet op willekeurige Rotterdammers is gericht"

Burgemeester Aboutaleb beantwoordt vrijdag jouw vragen
Burgemeester Aboutaleb beantwoordt vrijdag jouw vragen © Rijnmond
De Rotterdamse politiek heeft gereageerd op het forse aantal beschietingen van woningen in de stad de laatste tijd. Raadsleden vrezen opnieuw een zomer vol geweld en willen dat de gemeente hard ingrijpt met handhaving, preventie en vooral: het terugbrengen van het veiligheidsgevoel bij de Rotterdammers.
Burgemeester Aboutaleb erkent dat het aantal geweldsincidenten de afgelopen tijd buitengewoon hoog ligt. In de afgelopen negentien dagen waren er maar liefst twaalf beschietingen in de regio. Tot nog toe is de schade grotendeels beperkt gebleven tot materiële schade en flinke schrik bij de bewoners, maar volgens de politie is het "wachten op het eerste slachtoffer."
PvdA-raadslid Co Engberts vreest opnieuw een 'summer of violence', net als vorig jaar. Toen vonden er in korte tijd veel steekincidenten met jongeren plaats. "Daar lijken we nu opnieuw in te komen, maar dan wel met een ander soort incidenten. Ik denk dat het nu een andere kwestie is. Ik vermoed dat dit eerder drugsgerelateerde zaken zijn."
Volgens Aboutaleb is het stoppen van het geweld nu topprioriteit van zowel de politie als de gemeente. "Ik ben de politie heel erkentelijk dat zij alles op alles zetten om deze incidenten te onderzoek en op te lossen, want dit geweld moet echt stoppen." De burgemeester stelt verder dat het geweld "niet op de willekeurige Rotterdammer is gericht", maar dat hij wel begrijpt dat bewoners er goed van schrikken wanneer het raak is in de straat.
In de ruit van een woning aan de Voetjesstraat zitten meerdere kogelgaten
In de ruit van een woning aan de Voetjesstraat zitten meerdere kogelgaten © MediaTV

Fractievoorzitter maakte schietgeweld van dichtbij mee

Eén van die bewoners is kersverse D66-fractievoorzitter Agnes Maassen. Haar buurt in het Oude Westen werd onlangs ook midden in de nacht opgeschrikt door rondvliegende kogels. "Je kunt de schietgaten nog zien zitten", vertelt ze. "Het tast het veiligheidsgevoel van de mensen hier in Rotterdam direct aan. Het is een soort vreemde gelatenheid die ontstaat: je voelt je onveilig, maar je hebt ook weinig handelingsperspectief. En dat is het zorgwekkende eraan: mensen kunnen er zelf zo weinig aan doen."
Volgens Maassen is het daarom aan de politie en handhaving om hard in te grijpen bij geweldsincidenten. "Er gaan mensen overlijden als dit door blijft gaan. We moeten veel patrouilleren, meer blauw op straat en ervoor zorgen dat bij het minste of geringste de politie naar een melding toegaat. Zij moeten ook zelf kijken wat het perspectief is daar in de wijk en praten met de mensen die daar rondlopen. Misschien zien die wel dingen die de politie niet ziet."
Agnes Maassen, fractievoorzitter D66
Agnes Maassen, fractievoorzitter D66 © Rijnmond
Ook fractievoorzitter Judith Bokhove van GroenLinks sluit zich aan bij de roep om diepere banden tussen de wijk en politie. Ze vindt het belangrijk dat de buurtbewoners hun verhaal kwijt kunnen bij onder andere de wijkagent.
Naast meer politie op straat pleit Maassen ook voor het voortzetten van preventieve maatregelen zoals voorlichtingen over wapengeweld en inzamelingsacties van wapens. "Maar goed: dat is voor de lange termijn. Op korte termijn moet we nu ingrijpen en de hoogste prioriteit geven aan die schietincidenten."

Criminaliteit mag geen verdienmodel zijn

Tanya Hoogwerf, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, ziet naast meer blauw op straat ook graag meer camera's en mobiele politieposten. En ze wil nog een stapje verder gaan. 'Hard aanpakken' zou niet genoeg zijn. Wat Hoogwerf betreft moet de criminaliteit "met wortel en tak" uitgeroeid worden. "Er is een breed integraal programma nodig om (drugs)criminaliteit geen normaal verdienmodel te laten zijn."
VVD'er Pascal Lansink-Bastemijer lijkt het ermee eens te zijn dat het probleem bij de geldstromen moet worden aangepakt. "We willen de drugsuithalers en dergelijken financieel raken, want daar draait het uiteindelijk om: geld en inkomsten. Daar moet je ze in pakken, en hopen dat je daarmee ook de netwerken blootlegt. Je moet ze hun brood ontnemen, maar ook hun bestaansrecht."
De wapeninleveractie in 2019 was een groot succes
De wapeninleveractie in 2019 was een groot succes © Rijnmond
Volgens hem vertoont het geweld van de laatste tijd alle signalen van ondermijning. "Dit houdt verband met drugscriminaliteit en afrekening. Daar stoppen we al miljoenen in, maar we moeten doorgaan met panden in de gaten houden, kijken hoe mensen hun geld verdienen, meer Bibob-onderzoeken doen en proberen zoveel mogelijk wapens van straat te halen."
Met een Bibob-onderzoek kijkt de overheid of er door criminelen bijvoorbeeld geen misbruik wordt gemaakt van vergunningen of vergunningsaanvragen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de overheid onbewust criminaliteit financiert. Als uit het onderzoek blijkt dat dat wel zo is, kan de overheid de vergunningsaanvraag weigeren of een eerder afgegeven vergunning intrekken. Bron: Justis.nl

Criminelen moeten een uitweg krijgen

Volgens Lansink-Bastemijer zijn we inmiddels op een punt beland waarop steden en dorpen ondermijning niet meer zelf aankunnen. "We zullen er toch extra capaciteit vanuit het landelijke bij moeten hebben. Er moet gerechercheerd en onderzocht worden zodat we degenen die dit doen kunnen oppakken, maar ook degenen die daar boven staan."
PVDA'er Engberts zou ook graag zien dat de criminelen zelf een uitweg wordt geboden, en dan al helemaal diegenen die aan het begin van hun criminele carrière staan. "De gasten die schieten en het voor het eerst doen, die moeten we helpen. We moeten ervoor zorgen dat ze niet verder afglijden in de criminaliteit. Met intensieve begeleiding moeten we ook laten zien dat ze een ander perspectief hebben. Ook hun omgeving moeten we meepakken." De PvdA heeft voor direct na de zomervakantie een debat met burgemeester Aboutaleb aangevraagd.