nieuws

Minstens honderd banen weg bij Lely in Maassluis

Het hoofdkantoor van Lely in Maassluis.
Het hoofdkantoor van Lely in Maassluis. © Lely
Bij de maker van landbouwmachines Lely in Maassluis verdwijnen zeker 100 banen. Nog eens 95 banen staan op de tocht. Er verdwijnt werk door de verkoop van een bedrijfsonderdeel aan een Amerikaanse partner.
Lely is een familiebedrijf dat sinds 1948 in Maassluis is gevestigd. Het bedrijf begon ooit als specialist in graslandproducten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal en innovatief bedrijf gericht op de agrarische sector. Lely ontwikkelt onder meer melkapparaten voor de veehouderij. Bij het bedrijf werken 2000 mensen.
Lely neemt afscheid van minstens 100 medewerkers op het hoofdkantoor in Maassluis vanwege de verkoop van het bedrijfsonderdeel Forage aan het Amerikaanse AGCO. Een kleine 100 mensen van het hoofdkantoor worden voor een jaar gedetacheerd bij AGCO. Ze kunnen daarna terugkeren bij Lely, maar het is niet zeker of er dan plek voor ze is. In Duitsland verdwijnen 300 tot 400 banen.
De verkoop van het bedrijfsonderdeel aan AGCO is volgens Lely een strategisch besluit. Het bedrijf wil zich in de toekomst volledig concentreren op het zogeheten 'dairy segment'; de ontwikkeling van geautomatiseerde apparaten voor het melkveebedrijf zoals de melkrobot.
De plannen liggen nu bij de ondernemingsraad. De directie van Lely zegt tot een goed sociaal plan te willen komen met de vakbonden. "Dinsdag rond 15.00 uur is er een gesprek met de directie", laat de FNV weten.