nieuws
Burgemeester Aboutaleb: geen behoefte aan contact met Turkse consul
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft geen behoefte aan contact met de Turkse consul-generaal. "Ik zal altijd de telefoon opnemen, maar ik heb er nu geen behoefte aan." Dat zei hij maandag tegen Radio Rijnmond. Aboutaleb ging uitgebreid in op de gebeurtenissen rond het consulaat op de Westblaak.
In het gesprek herhaalde Aboutaleb dat consul Sadin Ayyildiz zich zaterdag schandalig heeft gedragen. Volgens de burgemeester was er expliciet geïnformeerd of er iets te verwachten was op het consulaat of in de ambtswoning van de consul. Daar was ontkennend op geantwoord.
Aboutaleb: "Dik een uur later komt er toch informatie binnen dat de vrouwelijke minister Nederland aan het binnenrijden is. Dan kan ik me niet voorstellen dat dat berust op toeval. Temeer ook omdat bleek uit onze eigen waarneming dat hij op een gegeven moment vertrok uit de ambtswoning richting het consulaat. Dan had hij me ook kunnen bellen. Dat is niet gebeurd. En vanaf dat moment reageerde hij niet op onze telefoontjes en sms'jes."
Rotterdamse politie voor de rechter
Na de komst van minister Kaya van Familiezaken naar Rotterdam en haar uitzetting ontstonden in de stad ongeregeldheden. President Erdogan van Turkije reageerde woest op de gebeurtenissen en wil de Rotterdamse politie voor de rechter slepen. Hij heeft de consul gevraagd om Turkse Nederlanders op te roepen zich te melden voor een rechtszaak.
Aboutaleb: "Dat moet hij vooral doen. De Rotterdamse Turken die mee hebben gedaan aan de demonstratie vallen onder het Nederlands recht. Wij hebben, de officier van justitie, politie en ik, gehandeld naar de letter én geest van onze wetgeving."
Klappen
Er waren zaterdag drie plekken aangewezen waar gedemonstreerd mocht worden. De stoep voor het consulaat op de Westblaak was daar niet bij. Volgens Aboutaleb zijn de demonstranten er urenlang gedoogd. "Als je dan te horen krijgt, nu is het welletjes en nu gaan we de boel hier ontbinden... Veel mensen hebben daar gehoor aan gegeven, maar sommigen zijn bewust gebleven om de politie te provoceren."
Toen de boel eenmaal uit de hand liep, zette de politie waterkanonnen in en voerde de ME charges uit. De relschoppers op hun beurt vernielden winkelruiten en bekogelden de politie. "Als je op een gegeven moment stenen uit de straat haalt en die naar de politie gooit, dan loop je het risico dat er geweld tegen je wordt gebruikt. Dat is naar de letter en de geest van de wet onvermijdelijk. Dan moet je ook maar aanvaarden dat dat gebeurt", aldus Aboutaleb.
Bananenrepubliek
Burgemeester Aboutaleb hoopt dat de regering zo snel mogelijk weer in gesprek komt met de Turkse regering. Zelf blijft hij proberen de Turkse groeperingen in z'n stad bij elkaar te brengen. "Maar dat ontslaat je niet van de plicht om de openbare orde te handhaven. Het zou echt pas een bananenrepubliek zijn als je het laat gebeuren dat de wil van een andere natie in je eigen stad de orde op straat dicteert. Daarvoor is deze burgemeester niet in Rotterdam."