nieuws

Rotterdamse hoogleraren: Ga stemmen

Vijf hoogleraren Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vragen Rotterdammers om te gaan stemmen. De filosofen zijn allemaal van buitenlandse afkomst en mogen zelf niet stemmen op 15 maart. "U kunt mede bepalen hoe het land waar wij in leven eruit komt te zien, ook voor buitenlanders die hier wonen", zegt Conrad Heilmann.
Heilmann heeft zelf alleen de Duitse nationaliteit en mag dus alleen voor Duitse verkiezingen stemmen. "Dat is soms wel verwonderlijk, want ik woon al vijftien jaar niet meer in Duitsland en toch mag ik stemmen voor de deelstaat waar ik destijd woonde."
Volgens de hoogleraar hebben de Nederlandse stemgerechtigden geen excuses om thuis te blijven. "In Nederland is er zoveel keuze tussen partijen en standpunten. Vergelijk het eens met Engeland of de Verenigde Staten, daar heb je maar twee partijen. In Duitsland iets meer, maar in Nederland kun je wel op 20 partijen stemmen. Dat is uniek."

Rotterdam

Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat 60 tot 65 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers kwam stemmen bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. "Als je niet gaat stemmen, denk dan eens aan die tientallen buitenlanders die in Nederland wonen en niet mogen stemmen", zegt Heilman. "Al wil ik niet klagen, het is gewoon de wet dat wij niet mogen stemmen."
Een stemadvies willen de hoogleraren niet geven. "Dat moet u zelf bepalen, maar we doen wel een oproep om uw stemrecht op waarde te schatten en te gebruiken. Ga alsjeblieft stemmen!"