nieuws

Burgemeester: politie had schiettoestemming

© ANP
De politie had zaterdagavond toestemming om te schieten als het uit de hand zou lopen bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb maandagavond gezegd tegen Nieuwsuur.
Aboutaleb sloot niet uit dat het conflict tussen de politie en de Turkse minister Kaya van Familiezaken op een schietpartij zou kunnen uitdraaien. "Het was schrikaanjagend dat zij twaalf man mee had. Brede mannen, van wie niet zeker was of ze gewapend waren", legt de burgemeester uit.
Consul
"Dat heeft ertoe geleid dat wij heel specialistische eenheden hebben laten komen. Zodat wij er zeker van waren dat wij de baas zouden zijn als het tot een treffen zou komen. De toestemming om te schieten was gegeven."
Volgens Aboutaleb had dit besluit niet genomen hoeven worden als de Turkse consul had gereageerd op telefoontjes en sms'jes. "Hij had proactief die informatie kunnen geven. Maar hij nam zijn telefoon niet meer op."
Schandalig
De Rotterdamse burgemeester heeft voorlopig geen behoefte aan contact met de consul. "Ik zal altijd mijn telefoon opnemen, maar ik heb er nu geen behoefte aan." Aboutaleb vindt dat de consul zich schandalig heeft gedragen.