nieuws

Stemmen kan voor het eerst op Rotterdamse scholen

Rotterdammers kunnen woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen voor het eerst stemmen op alle grote onderwijsinstellingen. Naast hogescholen en universiteiten zijn er ook stembureaus ingericht op mbo-scholen.
Een van de mbo's die meedoet, is het Albeda College. Op de hoofdvestiging aan de Rosestraat op Zuid kan worden gestemd. Zo'n 1200 studenten van de school zijn kiesgerechtigd.
Motiveren
Tanja Jadnanansing, die in september de Tweede Kamer (PvdA) verruilde voor het Albeda, hoopt dat dit vooral jongeren stimuleert om te stemmen. "Het is een taak van een onderwijsinstelling om jongeren te informeren en enthousiasmeren. Wij roepen op: denk na, reflecteer wat samenleving je wilt."
Ook hoogleraren van de Erasmus Universiteit riepen studenten maandag op te gaan stemmen.
Niet alleen leerlingen kunnen terecht op het Albeda College om te stemmen. Ook andere mensen kunnen hun stem uitbrengen. Naast het Albeda zijn er ook stemlokalen op de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam, InHolland, Zadkine en het Grafisch Lyceum.
Stations
In totaal zijn er 365 stembureaus in Rotterdam. De meeste gaan om 07.30 uur open en kiezers kunnen er tot 21.00 uur terecht. De stembureaus op de treinstations zijn eerder open.