nieuws

Asscher: straffen van Turkije zijn vooral symbolisch

© Piroschka van de Wouw (ANP
Nederland moet het hoofd koel houden nu Turkije tegen Nederland sancties heeft afgekondigd. Dat zei vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher dinsdagochtend bij Goedemorgen Nederland.
Turkije liet maandagavond weten dat er voorlopig niet wordt gepraat met Nederland en dat diplomatieke vluchten worden geweerd. Nederlandse diplomaten komen voorlopig het land niet in. Ook wordt het vriendschapsverdrag tussen Nederland en Turkije misschien opgezegd.
Aanleiding is de uit de hand gelopen rel over de komst van Turkse ministers naar Rotterdam. Die wilden campagne voeren voor een referendum op 16 april waardoor president Erdogan meer macht krijgt.
Spiegel
Volgens Asscher zijn de strafmaatregelen 'in hoge mate symbolisch'. Hij vindt dat de Turken in de spiegel moeten kijken en weer tot rust moeten komen. Sancties zijn op lange termijn volgens hem niet verstandig. "Als bondgenoot moet je met elkaar in gesprek zijn."
Premier Mark Rutte zei iets soortgelijks op Radio 1. Volgens de VVD-lijsttrekker is het onverstandig om nog verdere stappen te nemen in reactie op Turkije.
Klagen
Turkije heeft inmiddels meerdere klachten over Nederland ingediend. Zo is Nederland aangeklaagd bij het Europees Hoof voor de Rechten van de Mens. Ook ligt er een klacht bij de Verenigde Naties, Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
Volgens Turkije heeft Nederland onder meer het Verdrag van Wenen geschonden door ministers te weigeren en terug te sturen.