nieuws

Boijmans gooit opstelling om

Museum Boijmans
Museum Boijmans © Tom van Vark
Museum Boijmans Van Beuningen gaat de huidige opstelling omgooien. Na zes jaar vindt het museum in Rotterdam het tijd voor vernieuwing.
De kunstwerken worden in het vervolg in acht tijdsblokken tentoongesteld. Het is de bedoeling dat bezoekers door de nieuwe opstelling langer blijven kijken naar de kunstwerken.
Vijftien seconden
Hoogleraar kunstgeschiedenis Carel Blotkamp heeft de vernieuwing bedacht. "Je reist als het ware met een tijdmachine heen en weer door de kunstgeschiedenis. Ik hoop via abrupte overgangen tussen de periodes het oog te scherpen en de geest te prikkelen."
Blotkamp vindt zijn opstelling geslaagd als mensen gemiddeld tien tot vijftien seconden naar een kunstwerk kijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen nu gemiddeld acht seconden kijken. "Ik wil slow watching bevorderen", zegt Blotkamp.
Depotstukken
De oude vertrouwde collectiestukken worden afgewisseld met andere voorwerpen uit het depot. Boijmans bezit 145.000 werken, maar daarvan is slechts 8 procent te zien. De topstukken blijven onderdeel van de nieuwe opstelling.
De collectie wordt vanaf 10 juni op een nieuwe manier opgesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl