nieuws

Rotterdamse hardloper: Ed Whitlock was mijn voorbeeld, vriend en vijand

Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. De Rotterdamse hardloper Joop Rüter (84) liep jaren geleden tegen de marathonverpulveraar Ed Whitlock. De Canadees overleed maandag op 86-jarige leeftijd.
Whitlock was in 2003 de eerste 70-plusser die de marathon onder de drie uur liep. Ook liep hij meerdere wereldrecords in diverse leeftijdscategorieën. In oktober deed hij zijn laatste marathon in bijna vier uur.
In al die jaren was hij een grote concurrent van PAC-loper Rüter. "Hij kon van die grote stappen nemen", weet Rüter nog. "Dan liep 'ie zo bij je vandaan en dan bleef 'ie maar gaan. Hij was echt een grootheid."
Op de vraag of Whitlock een vriend, vijand of voorbeeld was, kan Rüter eigenlijk geen antwoord geven. Hij was namelijk alles. "Wat die man kon, kon ik niet", legt de hardloper uit. "Ik heb nooit gezegd dat ik hem zou pakken, maar hij hield me wel altijd scherp."
Een van de opmerkelijkste dingen die Rüter zich nog voor de geest kan halen is hoe Whitlock dronk tijdens wedstrijden. "Dan zocht ik hem en dan zag ik hem opeens staan. Hij dronk op z'n gemak een bekertje leeg en dan kwam 'ie er weer aan als een gazelle."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl