AANVARING

Watertaxi-baas na botsing op Nieuwe Maas: 'Het is een zeer ervaren schipper, kijk uit met voorbarige conclusies'

Bootongeval op de Nieuwe Maas met Spido en Watertaxi
Bootongeval op de Nieuwe Maas met Spido en Watertaxi © MediaTV
Daan van der Have, mede-eigenaar van De Watertaxi, is enorm geschrokken van het bootongeluk. Donderdagmiddag voer een Watertaxi op een Spido-boot. De watertaxi sloeg om en lag minutenlang ondersteboven met de passagiers eronder.
"We hoorden dat er een ongeluk was gebeurd met een watertaxi. We wisten toen nog niet wat de toestand van de mensen aan boord was. Een kwartier later hoorden we dat onze eigen mensen iedereen hadden gered. Dat was een enorme opluchting", zegt Van der Have.
Hij prijst zijn medewerkers voor hoe snel zij na het ongeluk ter plaatse waren en de opvarenden wisten te redden. "In dat soort situaties is onze instructie binnen het bedrijf dat iedereen alles uit handen laat vallen. Twee minuten na het ongeluk waren mensen van onze technische dienst ter plaatse. De veiligheidsregio zegt ook dat dat zo ongelooflijk snel gebeurd is, dat andere hulpdiensten niet zo snel konden reageren. Dat is wel fantastisch, een compliment aan onze mensen."

Voorbarige conclusies

Van der Have kan op basis van de beelden nog niet verklaren hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. "Ik heb het twee keer bekeken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een enorm onoverzichtelijke situatie vind, waar ik geen conclusie uit durf te trekken." Volgens hem voer er ook nog een plezierjacht langs, waar de Spido achter vandaan kwam.
Hij benadrukt dat hij het te vroeg vindt om de vinger te wijzen naar wie roekeloos zou hebben gehandeld. "In dit soort gevallen is het heel regelmatig zo dat het onderzoek uitwijst dat meerdere mensen een fout hebben gemaakt. De conclusies die men graag trekt, 'die schipper lette niet op', die geloof ik niet. De schipper werkt al 30 jaar bij ons, sinds 1993. Hij komt bij de Smit Havendiensten vandaan. Het is een zeer ervaren schipper. Dus je moet uitkijken met voorbarige conclusies."

'Waanzin'

Leo Blok, algemeen directeur van Spido, noemt het ongeluk 'waanzin'. "Ik begrijp niet hoe mensen zo op een rivier durven te varen. Het is waanzin wat er gebeurt. Ik durf niet te zeggen wat iemand beweegt om voor zo'n groot schip langs te gaan met een kleine watertaxi. Hij zet 'm erop aan de rechterkant, je kan de schade zien aan boord."
"De kapitein van de Spido vertelde mij dat hij nog vol in de achteruit schakelde toen hij het zag gebeuren, maar dat kon niet verhinderen dat hij 'm geraakt heeft", gaat Blok verder. "Onze kapitein moest ook roepen: 'Maak een touwtje eraan vast, en trek 'm weer recht', dat is uiteindelijk ook gebeurd, waardoor die mensen eruit konden."
Ben je of ken je iemand die betrokken is geweest bij het ongeval met de watertaxi en de Spido donderdagmiddag, of was je ooggetuige? Wij horen graag je verhaal. Stuur ons een bericht via WhatsApp: +3197012113165 of Mail: nieuws@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl