nieuws

'Handmatig tellen stemmen enorme operatie'

De gemeente Rotterdam zet meer dan zestig extra mensen in om woensdag de stemmen handmatig te tellen. Dit keer mogen er uit veiligheidsoverwegingen nog maar beperkt computers aan te pas komen.
Minister Plasterk heeft daartoe besloten om te voorkomen dat hackers de verkiezingsuitslag kunnen manipuleren.

Enorme operatie

Hestia Reukema, bij de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het verzorgen van de verkiezingsuitslag, zet een enorme operatie op touw.
"We hebben in Rotterdam 453.000 stemgerechtigden. Er zijn 365 stembureaus. Als die woensdagavond sluiten, worden al die enorme bussen omgekeerd'', zegt Reukema.
''De biljetten worden uitgevouwen en op partij gelegd. Dan beginnen we al meteen met tellen, zodat de burgemeester 's avonds laat de voorlopige uitslag bekend kan maken."

Nieuwe computers

"Donderdag gaan we vervolgens al die stemmen, per partij en per persoon, in de computer invoeren. Dat zijn nieuwe computers, die met geen enkel netwerk in verbinding staan.''
''Op enorme behangrollen op de muur houden we de uitslag per stembureau bij. Uiteindelijk gaat die uitslag ook op papier naar Den Haag, dus niet via een USB-stick of via de mail."
Vrijdagochtend om 10 uur moet de definitieve uitslag bekend zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl