nieuws

Stemlokalen open voor Tweede Kamerverkiezingen

De stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn sinds 07.30 uur geopend in de regio. Vroege vogels konden al om 05.30 uur stemmen bij de NS-stations Zwijndrecht en Barendrecht. En daar werd grif gebruik van gemaakt.

Sinds 18.00 uur verwerken wij de opkomstcijfers en ander verkiezingsnieuws in een
.
"Het gaat hartstikke goed nu", zegt Saskia van stembureau 24 in Barendrecht in de ochtend. In de eerste drie kwartier zijn zesentwintig mensen komen stemmen. Dat zijn er volgens de mensen van het stembureau "veel meer" dan vier jaar geleden.
Een vliegenier van KLM kan op station Barendrecht nog net op tijd zijn stem uitbrengen. Hij moet op tijd op Schiphol zijn om vandaar een vlucht uit te voeren naar Milaan en Boedapest.

Druk

Op veel stembureaus is het drukker dan vier jaar geleden, zo is de indruk. Op Rotterdam Centraal staan lange rijen:

Scholen

Voor het eerst kan woensdag in Rotterdam bij alle grote onderwijsinstellingen worden gestemd: Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Inholland, Albeda College, Zadkine en het Grafisch Lyceum.

Maastunnel

Bijzonder is ook dat er een stembureau in de Maastunnel staat. Rotterdammers met een stempas kunnen terecht in het roltrappengebouw op het Charloisse Hoofd.
"Als je toch door de Maastunnel moet, kun je net zo goed even stemmen", zegt de beheerder van de tunnel. Het is al meteen druk. "Het is mooi weer, dat helpt altijd."

Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard kunnen mensen in drie gemeenten ook stemmen over de voorgenomen herindeling. De burgerpeiling is in Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk.
De provincie heeft de fusie al goedgekeurd, maar de drie gemeenten vinden dat het besluit niet zorgvuldig genoeg is genomen.

Uitslag

De stembureaus zijn open tot 21.00 uur. Meteen na de sluiting van de stembureaus komen de exit-polls, met een voorspelling van de uitslag.
Het zal daarna wat langer duren voordat de definitieve uitslag bekend is, omdat dit jaar uit veiligheidsoverwegingen nog maar beperkt computers gebruikt mogen worden.
Gemeenten spelen daar wel op in. Zo zet Rotterdam zestig extra mensen in bij het tellen. Die worden donderdag pas ingevoerd in computers, die met geen enkel netwerk in verbinding staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl