nieuws

Bonden hoopvol over sociaal plan Lely Maassluis

Vakbonden FNV en CNV zeggen dat ze een constructief eerste gesprek achter de rug hebben met landbouwmachine-maker Lely in Maassluis. Bij het bedrijf verdwijnen wereldwijd 300 banen.
Leontien Steltenpol van FNV heeft de indruk dat Lely serieus werk wil maken van het herplaatsen van ontslagen medewerkers.
"De directie geeft aan veel respect te hebben voor het personeel dat altijd hard heeft gewerkt. Ik hoop dat ze dat waarmaken. Veel mensen verliezen hun baan. Dat is dramatisch."
De reorganisatie is nodig omdat een deel van Lely is verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Lely maakt verlies op landbouwmachines, maar met de verkoop van high-tech melkrobots gaat het wel goed.
Bestuurslid André van Troost: "Dit besluit heeft veel pijn gedaan. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben veel geprobeerd de laatste jaren, maar het mocht niet baten. Onze landbouw-divisie heeft onvoldoende afzetkanalen te midden van de grote wereldwijde spelers."
Met de verkoop van Lely komt er een eind aan een tijdperk in Maassluis. "Lely startte in 1948 met de verkoop van een hark. Veel mensen werken hier al jarenlang. Wij als werkgever zullen er alles aan doen om een goed sociaal plan overeen te komen en begeleiding naar een nieuwe baan."