nieuws

Hoeksche Waarders stemmen twee keer

In de Hoeksche Waard kunnen mensen in drie gemeenten ook stemmen over de voorgenomen herindeling daar. De burgerpeiling wordt gehouden in Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk. Inwoners van die gemeenten mogen twee stembiljetten invullen.
De provincie Zuid-Holland heeft de fusie in de Hoeksche Waard al goedgekeurd, maar de drie gemeenten vinden dat het besluit niet zorgvuldig genoeg is genomen.
Wethouder Paul Boogaard van Korendijk had liever gezien dat de burgerpeiling eerder was gehouden, nog voor het besluit van de provincie.

Parlement

"Maar uiteindelijk nemen de Tweede en Eerste Kamer het definitieve besluit. Dus het is nog ruim op tijd. Het parlement kan de stem van de inwoners van de Hoeksche Waard nog laten meewegen", vindt Boogaard.

Druk

Het is druk op het stembureau in Goudswaard, een dorp dat ligt in de gemeente Korendijk. Veel mensen doen aan beide verkiezingen mee. "Het gaat redelijk gelijk op", zegt de voorzitter van het stembureau.
Strijen en Oud-Beijerland doen niet mee met de burgerpeiling. Beide gemeenten zijn voor de herindeling. Daarom is er daar geen behoefte aan een burgerpeiling, vermoedt Paul Boogaard.