nieuws

Steun uit Europa voor optreden Aboutaleb

EU-president Donald Tusk heeft het in de rel met Turkije opgenomen voor Nederland en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "Wij zijn solidair met Nederland", zegt Tusk.
Na een weekend van zwijgen, is Tusk woensdag met een reactie gekomen op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan aan het adres van Nederland. Erdogan vergeleek het Nederlandse besluit om Turkse ministers te weren met nazi-praktijken.
Tusk herinnerde eraan dat Rotterdam "door de nazi's is vernietigd. De stad heeft nu een burgemeester die in Marokko is geboren. Wie daar fascisme ziet, is los van de werkelijkheid. Wij zijn Europeanen en trots."
Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft gereageerd. Hij vindt het "een schande” wat de Turkse president Erdogan heeft geroepen over Nederlandse nazipraktijken.
"Ik zou ook nooit accepteren wat er allemaal gezegd is”, zei Juncker. Volgens hem neemt Turkije met de uitspraken over Nederland "afstand van Europa" en lijkt het land "niet te willen toetreden tot de EU.”