FEYENOORD

Feyenoord ziet in Szymanski 'de verbeterde versie van Guus Til'

Szymanski in de wedstrijd tussen Polen en België in juni 2022
Szymanski in de wedstrijd tussen Polen en België in juni 2022 © Orange Pictures
Met de komst van Sebastian Szymanski heeft Feyenoord flink weten te verrassen op de transfermarkt. De Pools international maakte enkele jaren geleden nog een miljoenentransfer naar Dinamo Moskou, maar is vanwege de Russische invasie in Oekraïne nu toch op te halen door Feyenoord. ‘Een buitenkans’, zo vinden ze in De Kuip, waar hij wordt gezien als ‘de verbeterde versie van Guus Til’.
Net zo hard werkend, maar voetballend beter. De Pool is wat creatiever in de kleine ruimte dan Guus Til. En met zijn linkerbeen heeft hij gevaarlijke vrije trappen en hoekschoppen in huis.
Richard Grootscholten, tussen 2016 en 2018 hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord, werkte jarenlang in Polen. Hij zag Szymanski voor het eerst toen hij als 16-jarige jongen indruk maakte op het middenveld van Legia Warschau. Grootscholten was destijds hoofdtrainer van Zaglebie Lubin FC en was onder de indruk van 'dat talentje dat bovengemiddeld technisch was voor een Pool.'
Op zijn zeventiende liet Szymanski zich voor het eerst zien op een internationaal podium. Grootscholten is een van de toeschouwers op De Toekomst als Legia Warschau Onder 19 in de UEFA Youth League op bezoek is bij Ajax. Met twee assists heeft Szymanski een groot aandeel in de verrassende 2-0 overwinning van Legia. "Szymanski was weergaloos", vertelt Grootscholten. "Hij stond direct bij Ajax op een lijstje en iedere Poolse trainer wist wie hij was."
Hoewel Grootscholten de afgelopen drie jaar werkzaam was als Executive Director Academy bij Legia Warschau en nooit met Szymanski samenwerkte, is hij hem wel altijd blijven volgen. "Ook omdat het Poolse nationale elftal meestal in Warschau speelt. Daarin speelt hij vrijwel altijd meer als buitenspeler vanaf de rechterkant. Dan komt hij naar binnen en is hij gevaarlijk met z'n linker. Ik lees overal dat hij een middenvelder is. Daar heeft hij vroeger wel gespeeld, maar dus niet zo vaak in de nationale ploeg."
Met het oog op het naderende WK (Polen speelt tegen Argentinië, Mexico en Saoedi-Arabië) is het belangrijk dat Szymanski veel aan spelen toekomt. De international wil graag in de eredivisie spelen, mede omdat hij denkt dat zijn creatieve speelstijl goed past bij de Nederlandse competitie. Daarnaast heeft Feyenoord nog altijd een goede naam in Polen. Meerdere spelers in het verleden hebben na hun periode in De Kuip een mooie internationale carrière kunnen opbouwen.

‘Szymanski heeft een duidelijk carrièreplan’

In Polen zien ze hem dus als vleugelaanvaller. Bij Dinamo Moskou speelde Szymanski vaak als rechtermiddenvelder. Grootscholten is benieuwd of hij bij Feyenoord gaat slagen. "Hij wordt erg positief gehyped. Ik vraag mij af of hij direct een meerwaarde is in Feyenoord 1, al vind ik het ook zeker een interessante speler. Als hij speelt, gebeurt er altijd wat. Hij heeft lef, flair en is enorm gedreven."
In Polen zelf wordt er vooral verrast gereageerd op deze (tijdelijke) transfer. “Hij had ook interesse van clubs als Sevilla, teams uit Engeland en Hertha BSC maar hij kiest nu voor Feyenoord. Dat was best een verrassing voor ons,“ zegt journalist Sebastian Staszewski. Hij had de primeur te pakken dat de huurdeal definitief door zou gaan. “Vanuit zijn management begrijp ik dat dit een hele bewuste keuze is. Één of twee seizoenen het bij Feyenoord laten zien en dan de stap naar één van de Europese topcompetities maken. Wij zien de Nederlandse competitie als eentje waar je jezelf als speler uitstekend kan door ontwikkelen. Neem Arkadiusz Milik. Bij Leverkusen kwam hij nog tekort voor het niveau in de Bundesliga maar na zijn periode bij Ajax was hij wel klaar voor de top en vertrok hij voor 30 miljoen naar Napoli.”
Volgens Staszewski is Szymanski één van de boegbeelden van de nieuwe generatie Poolse voetballers. Na een stroeve start onder de vorige bondscoach (Sosa uit Portugal) is hij in het nationale team nu een vaste waarde aan het worden. “Het is een speler die echt de steun nodig heeft van de mensen om hem heen. Ik zou het Legioen ook aanraden om hem flink te steunen. De vorige bondscoach bleef hem behandelen als een vleugelaanvaller, dat doen veel mensen in Polen nog steeds. Maar hij is inmiddels echt een middenvelder na zijn jaren bij Dinamo, waar hij heel goed speelde op die positie.“
In Polen wordt Szymanski dus gezien als een van de grootste talenten van de nieuwe generatie. Zowel binnen als buiten het veld klikt hij goed met topspits Robert Lewandowski. Exemplarisch daarvoor was de WK-kwalificatiewedstrijd vorig jaar Polen-Engeland (1-1). In blessuretijd gaf Lewandowski de voorzet die Szymanski snoeihard binnenkopte. Grootscholten zat bij die wedstrijd op de tribune.
"Heel Polen was dolgelukkig. Met het resultaat, maar ook met de klik tussen die twee. Szymanski is technisch heel erg vaardig, zeker voor een Pool. In Polen wordt vaak geselecteerd op kracht en fysiek, minder op techniek. Maar hij is een uitzondering. Dan roept iedereen bij hem wel dat hij fysiek sterker moet worden, maar dat frêle hoort ook wel bij zijn spel. Hij voetbalt in een hoog ritme, dribbelt makkelijk, heeft een goede pass en laten we niet vergeten dat hij nog jong is. Als je op die leeftijd de spelhervattingen neemt, ben je een goede speler."
Grootscholten is deze zomer na drie jaar vertrokken bij Legia, maar heeft nog goed contact zijn inmiddels voormalig werkgever waar Szymanski de afgelopen periode meetrainde met het tweede elftal. Legia Warschau wil hem graag overnemen van Dinamo Moskou, maar kan hem niet betalen. "Het was achteraf niet de beste keuze om naar Rusland te gaan", zegt Grootscholten. "Zoiets doe je meestal pas aan het eind van je carrière. Maar er was een lijntje vanuit Polen naar Moskou en zes miljoen is heel veel geld voor Legia. Net zoals tien miljoen ook heel veel geld is voor Feyenoord als ze hem na een goed seizoen zouden willen kopen van Dinamo Moskou."
Want er zit dus een optie tot koop bij de huurdeal tussen Feyenoord en Dinamo Moskou. Of Feyenoord aan dat bedrag kan voldoen is een retorische vraag. Maar de toekomst biedt mogelijk ook andere opties voor Feyenoord, weet ook Staszewski. “De huidige regelgeving maakt het lastig voor clubs om geld over te maken naar Russische clubs, vooral erg hoge bedragen zoals bij transfers. Deze optie gaat nu uit van een situatie waarbij de oorlog in Oekraïne voorbij is, maar als dit niet het geval is zal de FIFA mogelijk de transferregels rondom spelers bij Russische clubs nog verder veranderen. En dat weten we nu natuurlijk nog niet. Szymanski gaat in ieder geval niet meer terug. Hij heeft al zijn spullen daar weggehaald en heeft zijn appartement al opgezegd.”

‘Szymanski wordt nu verguisd in Russische media’

Een terugkeer bij Dinamo Moskou zal er dus sowieso niet meer in zitten voor Szymanski. Volgens de Poolse freelance journalist Pawel Smolinski wordt dit vertrek hem in Rusland ook kwalijk genomen. “Het was heel duidelijk dat hij weg wilde uit Moskou. Om principiële redenen, vanwege de band tussen Polen en Oekraïne. Daarom trainde hij al mee bij het tweede elftal van Legia Warschau, de club waar hij ooit is opgeleid. In Rusland schijnt hij nu veel genoemd te worden door Russische journalisten die hem afschilderen als een nazi omdat hij vanwege de oorlog uit Rusland vertrekt. Het is behoorlijk heftig allemaal.”
Feyenoord biedt een uitweg en Szymanski wil via de eredivisie zich laten zien om een toptransfer te maken. Toch moet er volgens Smolinski dan nog wel het nodige verbeteren. “Hij is een frele, technisch begaafde speler die vanwege zijn techniek en jonge leeftijd heel populair is in Polen. Een voordeel voor hem is dat hij niet alleen een nummer 10 is maar in potentie ook een nummer 8, dus meer zoals Kökcü. Hij is ook gewend bij Dinamo heel aanvallend te spelen en veel af te jagen. Maar als ik zie hoe Feyenoord afgelopen jaar gespeeld heeft, dan zal hij fysiek en conditioneel nog wel moeten verbeteren om daarin mee te kunnen.”