MYSTERIE

Een bol met silhouetten van zwarte, slanke figuren: steeds vaker ufo-meldingen

Vreemde bollen boven veld bij Heinenoord
Vreemde bollen boven veld bij Heinenoord © UFO Meldpunt Nederland
Het aantal ufomeldingen stijgt in heel Nederland, ook in onze regio. Zo zijn er in Rotterdam sinds het begin van dit jaar nu al 24 meldingen gedaan, terwijl dat er maar 19 waren in heel 2021. De meeste 'ufo's' zijn te verklaren, maar soms zitten er wel héle bijzondere waarnemingen tussen...
Vanuit eigen interesse richtte Bram Roza in 2005 het UFO Meldpunt Nederland op. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door mysterie. En als je de hele bibliotheek uit hebt gelezen, dan kom je vanzelf bij ufo's", vertelt hij. Sinds de oprichting van het meldpunt kwamen er al duizenden meldingen binnen, maar de afgelopen tijd is er een flinke stijging zichtbaar.

Geheim onderzoek

Roza denkt dat dat komt doordat de media steeds meer aandacht besteden aan ufo's. "De melders van ufo's zijn gewoon hele normale mensen die hele rare dingen zien. Tegenwoordig worden ufo's veel meer besproken in de media. Als er serieus over gesproken wordt, dan voelen de mensen zich er wat minder gek over."
Vooral de interesse van het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor ufo's zorgt ervoor dat de vliegende schotels steeds normaler lijken te worden, aldus Roza. "In 2017 schreef The New York Times over het Pentagon en het miljoenenbudget voor hun geheime onderzoek naar ufo's. Als het Pentagon het serieus neemt, waarom zouden wij dat dan niet doen?"

Verklaringen

Gemiddeld krijgt het meldpunt 93 meldingen binnen per maand. Daarvan is 95% verklaarbaar, legt Roza uit. "De meeste mensen hebben eigenlijk geen benul van wat er zich afspeelt in ons luchtruim. En soms hebben mensen simpelweg niet door dat er een schip voorbij vaart in de haven. Dan zien ze alleen het lichtpuntje bovenop de mast en denken ze dat het een ufo is." Daarom raadt hij melders aan om eerst de lijst met verklaringen op de website te lezen.
Maar niet alle ufo's zijn verklaarbaar... Roza noemt een paar bijzondere voorbeelden van ufomeldingen in onze regio. "Als ik een greep neem uit de afgelopen tijd, dan zien bijvoorbeeld mensen uit Spijkenisse smalle, oranje, lichtgevende driehoeken die voorbij komen vliegen. In Dordrecht werd een donkere driehoek gezien op klaarlichte dag."

Pulserende bol

En die opvallende waarnemingen gebeuren al langere tijd. "In 1980 zag een drietal Rotterdamse agenten een enorme driehoek boven de Spinozaweg in Rotterdam-Zuid hangen." Maar niet alle ufomeldingen zijn grote driehoeken. "Een mevrouw uit Schiedam zag aan het begin van de jaren '80 een enorme, donkerrode of oranje, pulserende bol op zich af komen. Ze stond op de balustrade van haar flat en zag de bol heel dichtbij komen. Het ding was wel vijftig meter breed en ze zag daar ook silhouetten van zwarte, slanke figuren in." Ook de buren van de vrouw waren getuige van het verschijnsel. "Echt onverklaarbaar", concludeert Roza.
Hij roept mensen op om hun ufowaarnemingen te blijven melden. "Ik zeg ook altijd: alle vliegende schotels zijn ufo's, maar niet alle ufo's zijn vliegende schotels."