nieuws

Vergeten Verhalen: Auke van Dijk

Het handwapen en seinpistool van een Rotterdammer in de Tweede Wereldoorlog zijn opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam 40-45 NU.
De wapen zijn van Auke van Dijk. Hij heeft ze na de oorlog altijd bewaard. Van Dijk brengt de oorlog in Engeland door. Ver van zijn gezin. Vijf lange jaren weet hij niet hoe het met zijn vrouw en dochter gaat.
In Rotterdam krijgt zijn vrouw in die vijf jaar tijd één brief. Via het Rode Kruis hoort ze dat haar man nog in leven is.
Auke van Dijk is geboren in 1888 in Groningen. Zijn vader overlijdt als Auke 13 jaar is. Om zijn moeder te helpen, gaat Van Dijk werken. Hij wordt trekker voor een turfschip.

Studie

Hij verdient weinig maar staat de helft aan moeder af. De andere helft legt hij apart. Uiteindelijk heeft hij genoeg om een studie te bekostigen. Hij wordt op jonge leeftijd kapitein.
Van Dijk trouwt en met zijn gezin verhuist hij tijdens de crisisjaren naar Rotterdam. Ze gaan aan de Beukelsweg wonen. Auke werkt bij de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij en besluit eind jaren 30 om voor zichzelf te beginnen.

Engeland

Hij koopt een coaster, de Amigo, en wordt zelf kapitein op het schip. Als hij in mei 1940 terugkomt van zijn eerste reis met de Amigo, wordt hij bij de monding van de Nieuwe Waterweg gewaarschuwd dat de Duitsers Nederland zijn binnengevallen. Van Dijk maakt rechtsomkeert, vaart naar Engeland en gaat werken voor de Nederlandse regering. Hij blijft de hele oorlog weg.
Als kapitein van een schip heeft hij de beschikking over een seinpistool en een handwapen. Het is niet duidelijk of ze ooit gebruikt zijn. Over zijn jaren in de oorlog heeft hij nooit veel verteld.

Prins Bernard

Zijn dochter is vijftien jaar oud als haar vader terugkomt in Rotterdam. Ze weet dus niet veel over haar vaders oorlogsjaren. Wel weet ze dat hij een Margrietspeld heeft ontvangen en ontmoetingen met prins Bernard heeft gehad.
De bewaarde wapens hebebn voor de dochter een emotionele waarde. Het zijn de enige overgebleven objecten uit die periode.
Foto's: collectie Museum Rotterdam 40 - 45 NU

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl