nieuws

VVD en PVV winnen, PvdA verliest fors in Rotterdam

De PVV en VVD zijn na het tellen van 90 procent van de uitgebrachte stemmen, de grootste partijen in Rotterdam. De PVV steeg ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 13 naar 16 procent van het aantal stemmen. Op de VVD stemden dit jaar 4 procent minder kiezers, maar nog altijd 17 procent.
De PvdA viel dramatisch terug naar 6 procent. Vier jaar geleden kreeg de PvdA nog 32 procent van alle stemmen in Rotterdam. D66 kreeg 13 procent, GroenLinks 11 en de SP en DENK ieder 8 procent
Er wordt in Rotterdam niet verder doorgeteld, zo gaf burgemeester Aboutaleb aan. De definitieve uitslag van Rotterdam maakt de burgemeester vrijdagochtend bekend.

Hoge opkomst

Nooit eerder in de afgelopen 30 jaar zijn er zoveel mensen in Rotterdam naar de stembus gegaan. De opkomst bedroeg 72,4 procent. In Charlois bleef de opkomst steken op 58 procent. In Rotterdam-Centrum en Hillegersberg-Schiebroek werd net als anders veel gestemd.
Aboutaleb (PvdA) zei rond middernacht tegen RTV Rijnmond heel blij te zijn met de hoge opkomst.
''Er is nogal wat aan de hand in Nederland. Ik denk ook dat de laatste ontwikkelingen bij het Turkse consulaat van afgelopen weekend toch ook heel veel mensen aanleiding heeft gegeven om te gaan stemmen'', aldus Aboutaleb.