nieuws

Burgerpeiling Hoeksche Waard: tegen herindeling

In de Hoeksche Waard stemden bewoners van drie gemeenten op verkiezingsdag ook over de voorgenomen herindeling. In Binnenmaas, Korendijk en Cromstrijen stemde een meerderheid tegen.
In Binnenmaas maakten 12.849 mensen kenbaar tegen herindeling te zijn. Dat gaat om 69,4 procent. Tegelijk stemde 30,6 procent voor, 5672 mensen.
Ook in Korendijk was een meerderheid tegen. 4756 wezen de herindeling af, terwijl 2359 mensen voor stemden. Dat betekent dat 67 procent tegen stemde en 33 procent voor.
In Cromstrijen koos 28 procent voor herindeling van de Hoeksche Waard, terwijl 71,4 procent de herindeling afwees.

'Duidelijk signaal'

Onlangs stemde de provincie in met een herindeling. Volgens wethouder Paul Boogaard van de gemeente Korendijk is het resultaat van de burgerpeling een duidelijk signaal richting de Tweede Kamer. In Den Haag wordt de volgende beslissing over de herindeling genomen.
De Korendijkse wethouder heeft zelf ook tegen de herindeling gestemd. Hij vindt dat 'dingen' wel heel snel gaan: "Ik kan me best goed voorstellen dat de Hoeksche Waard in de toekomst één gemeente wordt, maar draagvlak is voor mij heel belangrijk."
Boogaard zegt dat de uitslag hem bevestigt in zijn eigen keuze: "Lastig wat er nu gaat gebeuren. De Tweede en Eerste Kamer beslissen erover. Een van de belangrijkste argumenten daar is draagvlak."
Volgens Boogaard blijkt uit de uitslag dat er in drie van de vijf gemeenten onder de inwoners geen draagvlak is en dat Den Haag daar dus wel gehoor aan moet geven.
De gemeenteraden van Oud-Beijerland en Strijen stemden onlangs in met de herindeling en besloten geen burgerpeiling te houden. In Binnenmaas, Korendijk en Cromstrijen zijn de gemeenteraden tegen.