nieuws

Glazenwasrobot in actie in Rotterdam

De ramen van een van de gebouwen van de Erasmus Universiteit Rotterdam werden donderdagochtend op een bijzondere manier schoongemaakt. Er was geen glazenwasser in een bakje aan het werk op grote hoogte, maar een glazenwasrobot had het werk overgenomen.
De KITE Robot is een roterende borstel die aan vier muurankers langs de gevel gaat. Het apparaat maakt zowel de gevel als het raam schoon, ook in de hoeken die doorgaans moeilijk bereikbaar zijn.
De robot is ontwikkeld door KITE Robotics, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente.
Schoonmaakbedrijf Asito heeft hem nu ingezet bij de Erasmus Universiteit en gaat de robot komende tijd bij meer klanten inzetten. "We zitten nu in de ontwikkeling: hoe reageren klanten erop en hoe kan de robot het beste ingezet worden", zegt Sander Haas van Asito.
Asito gebruikt de KITE Robot al voor het bewassen van gebouwen op de Universiteit Twente. De komende tijd zal de robot ook samen met andere klanten getest worden.

Teamlid

"Als bedrijf zijn we druk bezig om allerlei nieuwe technieken in de schoonmaakwereld door te voeren, waaronder robotisering." Volgens Haas hoeft dit niet ten koste te gaan van mensen: "We zien hem niet als plaatsvervanger, maar als teamlid."
Terwijl de robot buiten de boel op orde brengt, kan de glazenwasser binnen aan het werk. "Ik denk dat zijn werk leuker wordt. De glazenwasser wordt de operator van de robot."