nieuws

Bart van U. krijgt toch cel: acht jaar

Rotterdammer Bart van U. heeft in hoger beroep acht jaar cel en tbs gekregen voor het doodsteken van zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst. De straf is hetzelfde als de eis.
Eerder werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard en legde de
in Rotterdam alleen tbs op, maar daar was justitie het niet mee eens. In hoger beroep krijgt hij alsnog een celstraf erbij.
Van U. heeft in beide zaken een bekentenis afgelegd. De dood van Els Borst zou een goddelijke opdracht zijn geweest. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde aan de Oudedijk in Rotterdam, zou hem stelselmatig hebben gepest.

Psychoses

Het gerechtshof benadrukt dat Van U. leed aan chronische psychoses. Maar zijn gedrag was mogelijk ook het gevolg van "reële, niet ziekelijke motieven." Dat geldt voor beide misdrijven.
"In het geval van mevrouw Borst was dat zijn al lang bestaande en principiële afkeer tegen euthanasie. In het geval van zijn zus was er het conflict over de woning aan de Oudedijk en de aanstaande ontruiming."
Volgens de advocaat van de Rotterdammer is Bart van U. wel volledig ontoerekeningsvatbaar en leefde hij permanent in een psychose.

Familie

De familie van Bart van U. was destijds ontevreden met het vonnis van de Rotterdamse rechtbank. Zij wilden dat justitie in hoger beroep ging, zodat hij alsnog een celstraf kon krijgen.
De familie laat nu via hun woordvoerster Maria Henneman weten dat "het vonnis hen op de juiste wijze in het hart raakt. De familie is er blij mee omdat de rechters hebben ingezien dat Bart wel degelijk 'eilandjes van gezond verstand' heeft."
De familie Van U. heeft in het verleden meermalen tevergeefs aangedrongen op een opname van Bart. "Zij maken zich nog steeds grote zorgen. Zij staan voortdurend in contact met justitie en de GGZ om te kijken hoe je moet omgaan met verwarde mensen. Hun boodschap: als er écht iets aan de hand is, dóe wat. Al jaren voor deze afschuwelijke moorden hebben zij op deuren staan kloppen en kregen zij geen gehoor. Dit blijft hen bezighouden."