nieuws

Femina in 1949: beschaafde attracties

De Femina is ruim vijftig jaar een begrip in Rotterdam. De beurs voor dames wordt in 1949 voor het eerst gehouden in de Rivièrahal in diergaarde Blijdorp. Het initiatief wordt genomen door de Rotterdamse middenstanders.
Het centrum van Rotterdam is in 1949 nog vrijwel leeg. Er staan noodwinkels uit de oorlog maar voor veel spullen moeten Rotterdammers naar een andere stad. Rob Noordhoek van
: "De wederopbouw begon in de haven en met de infrastructuur, het centrum volgt pas later".
Kermiskarakter
De middenstand wil zich profileren en komt met het idee voor de eerste huishoudbeurs in Nederland: de Femina. Het doel is 'voor publiek zo attractieve vorm van reclame aangepast aan het Rotterdams zakenbelang. Het ligt in de bedoeling de beurs aantrekkelijk te maken door beschaafde attracties, waarbij elk kermiskarakter achterwege zal blijven'.
De Femina in Blijdorp is een succes. De beurs krijgt in 1950 een vervolg. In dat jaar bezoeken ruim 80.000 mensen het evenement in de Rivièrahal. In 1951 wordt de Femina gehouden in de Ahoyhallen op het Dijkzigtterrein.
Succes
Daar blijft de beurs jarenlang veel vrouwen trekken. Eind jaren zestig wordt Ahoy afgebroken om plaats te maken voor de medische faculteit. De Femina vindt een tijdelijk onderkomen bij het heliportterrein in het centrum. Vanaf 1970 is de Femina in Ahoy bij Zuidplein in Rotterdam-Zuid.
De tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam in Museum Rotterdam gaat over vrouwen in de wederopbouw. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de sociale situatie van huisvrouwen in die tijd. Een tijd van schaarste. Rob Noordhoek: "In 1949 bij die eerste Femina wordt gemeld dat de 'toestanden weer wat normaal worden, kan blijken uit het feit, dat de firma. Van Nelle op de Beurs weer koffie en thee zal schenken', producten die nog lang na de oorlog schaars zijn.
In 2005 komt er een einde aan de huishoudbeurs van Rotterdam. In het najaar van 2017 zal in Ahoy het Lekker Leven Festival worden gehouden. Deze beurs is de Femina in een modern jasje te noemen.
Foto: Opening Femina in de Ahoyhal. Mevrouw van Walsum, echtgenote van de burgemeester, tijdens de rondgang 20 september 1963 Fotograaf: Winfried Walta/Anefo/Nationaal Archief. Licentie: CC/BY