nieuws

Raadsdebat Rotterdam over Turkse rel ontaardt in ruzie

Het debat in de Rotterdamse gemeenteraad over de rellen bij het Turkse consulaat-generaal in Rotterdam van afgelopen zaterdag is donderdag uitgemond in een felle ruzie over integratie.
De meningsverschillen liepen zo hoog op dat fractievoorzitter Antoinette Laan (VVD) vroeg om een schorsing om met andere fractievoorzitters te kunnen overleggen. Dat werd door een meerderheid van de raad ondersteund. Het debat werd later voortgezet met een nieuwe voorzitter, Laan.

Verenigde Naties

Eerder zei ze dat het debat veel leek op een zitting van de Verenigde Naties, waarbij behalve de Turkse rellen ook Israël en het Midden-Oosten en de lange arm van de Turkse president Erdogan aan de orde kwamen.
De woordenstrijd ontstond toen fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam opriep ''om de greep van Turkije op de inwoners met een Turkse achtergrond te doorbreken’’.
Hij prees ''het optreden van de Rotterdamse mannen en vrouwen in uniform, om vervolgens door een Turkse dictator besmeurd te worden’’.

Rellen

Partijen als SP, GroenLinks en PvdA drongen erop aan alleen over de rellen en het politieoptreden te debatteren. Een raadsmeerderheid wil daarbij ook de volgens haar mislukte integratie van de demonstranten in de stad betrekken.
Leefbaar Rotterdam diende een motie in waarin de aanwezigheid van het Turkse consulaat in Rotterdam onwenselijk wordt genoemd.