OEKRAÏNE

Capelse stichting koopt ziekenwagens en brengt ze naar Oekraïne: 'Op deze manier kunnen we levens redden'

De ambulance die speciaal is ingericht voor kinderen
De ambulance die speciaal is ingericht voor kinderen © Radio Capelle
Je koopt twee ambulances, voorziet ze van de nodige medische apparatuur en brengt ze naar Oekraïne. Zó biedt de Capelse stichting Breath Care for Kids concreet hulp aan het land in oorlog. Al sinds de inval van de Russen zamelt de stichting geld in voor kinderen die door de oorlog getroffen zijn.
Eén ambulance is uitgerust voor het vervoer van gewonden naar het ziekenhuis of, indien te gevaarlijk, naar een veldhospitaal buiten Kharkiv. De andere ambulance is speciaal voor noodgevallen van gewonde of ernstig zieke kinderen, maar ook om bijvoorbeeld te vroeg geboren kinderen te evacueren of naar een ziekenhuis te vervoeren. Beide ambulances zijn uitgerust met een infuusinstallatie, een patiëntenmonitor, een defibrillator, zuurstof en allerlei zaken om direct in te kunnen grijpen. De kinderambulance beschikt tevens over een couveuse.
Het gaat om twee gebruikte ziekenauto's, maar de initiatiefnemer van stichting Breath, Nico de Borst, is er blij mee: "Wij leveren concrete hulp. Als je de verhalen hoort vanuit Kharkiv, een stad in het oosten van Oekraïne waar wij ons hoofdkwartier hebben, is dat gewoon hartverscheurend. Op deze manier kunnen we gewoon levens redden, dat is ontzettend dankbaar om te doen."

Tocht naar Oekraïne

Deze ambulances worden naar aanleiding van een noodoproep van medici beschikbaar gesteld en zullen naar alle waarschijnlijkheid komende zaterdag naar Kharkiv worden vervoerd. In de ambulance zal ook een flinke partij benodigde medicijnen geladen worden die een sponsor van de stichting, apotheek Spanhoff uit Rotterdam, beschikbaar heeft gesteld. De Borst gaat de ambulances samen met oud-voetballer Evgeniy Levchenko naar West-Oekraïne rijden. Daar zullen de ambulances worden overgenomen door mensen uit Kharkiv.
Afgelopen week werd weer eens pijnlijk duidelijk dat er ambulances in de stad nodig zijn. In een burgerwijk in Kharkiv werd een 13-jarige jongen gedood toen hij met zijn zusje en een ouder echtpaar bij de bushalte stond. Het oudere paar en de jongen overleefden dit geweld niet. Zijn zusje heeft inmiddels drie operaties achter de rug.

'Wij zijn strijders met onze eigen wapens'

De Borst voelt zich verplicht om de mensen in Oekraïne te helpen: "Als je zulk soort dingen hoort, maak ik me boos en verdrietig. Die mix maakt dat ik altijd energie zal hebben om, samen met andere binnen Stichting Breath, mensen te helpen. Wij zijn strijders met onze eigen wapens".
De ambulance die is ingericht voor het vervoer van gewonden
De ambulance die is ingericht voor het vervoer van gewonden © Radio Capelle

Vier huizen in Oekraïne

Begin dit jaar werd een nachtmerrie werkelijkheid. Het Russische leger viel de tweede stad van Oekraine, Kharkiv binnen. Het hoofdkantoor van de stichting in Oekraïne is daar gevestigd, van waaruit de 'Breathhuizen' in het land worden geleid. De stichting heeft vier huizen in Oekraïne, waarvan twee in het oostelijke deel van het land. Daar worden straatkinderen opgevangen en wordt hen een nieuwe veilige toekomst geboden.
"Het hoofd van onze staf van Breath Ukraine vertelde me dat de support en het medeleven uit Nederland een grote steun is", zegt De Borst. "Bovendien vindt hij het fijn dat wij niet praten over wapens sturen, maar over bevoorrading, beveiliging van onze en ook andere kinderen in Oekraine. Ik heb hem ook voorgehouden dat we een huis weer kunnen opbouwen, maar onze kinderen niet.”

Benefietwedstrijd

Komende dinsdag wordt er in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam een benefietwedstrijd gespeeld tussen Ajax en Shakhtar Donetsk. De opbrengst van dit bijzondere duel gaat naar Oekraïense vluchtelingen en alle andere slachtoffers van de oorlog met Rusland in Oekraïne.
De 'Breath families', maar ook veel andere Oekraïense vluchtelingen, zijn door Ajax uitgenodigd om het duel bij te wonen. Breath families worden met bussen opgehaald bij de diverse locaties. Stichting Breath hoopt op een mooie opbrengst waar de slachtoffers van de oorlog van kunnen profiteren.
Dit artikel komt van onze mediapartner Radio Capelle. De radioreportage is hier terug te luisteren.