nieuws

Geheim overleg Aboutaleb met Turkse organisaties over spanningen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam voert in volstrekte stilte overleg met groeperingen in de stad om de Turkse spanningen te beteugelen. Dat moet in het geheim omdat de deelnemers bang zijn voor represailles uit Turkije.
''Het gesprek heeft na het weekend plaatsgevonden, dus we konden alleen maar terugkijken op het weekend'', aldus Aboutaleb donderdag tegen RTV Rijnmond.
''Groeperingen die in het verleden niet met elkaar om de tafel wilden zitten, gingen nu wel met elkaar om de tafel en daar is nu ook werkelijk de wil om met elkaar het gesprek op gang te brengen de komende periode. Dat is winst en heel belangrijk.''

Angst overheerst

Volgens hem heerst er onder de vertegenwoordigers een enorme angst om open over de spanning te praten: ''Het gaat wel gepaard met dat er geen verslag mag worden gemaakt en geen lijst met aanwezigen. En er mag niet over met de pers gecommuniceerd worden omdat er toch echt angst gevoeld wordt dat mensen met naam en toenaam in de Turkse media opduiken.''
''Zowel de mensen die vanuit Turkije als vijand worden gezien van Turkije, maar ook mensen die gezien worden als loyaal aan Turkije en die het verwijt zouden krijgen: 'waarom ga je met de ander in gesprek?' Aan beide kanten is er dus angst en dat is heel reëel'', vertelt Aboutaleb voorzichtig toch.
Hij heeft de groeperingen verzekerd dat alles binnenskamers blijft: ''Ik wil niet dat met mij spreken voor de mensen zelf een gevaar oplevert. Dus we doen het maar voorlopig in stilte.''

Nieuwe demonstratie

Aboutaleb ging ook in op de nieuwe demonstratie die voor vrijdag 17.00 uur is aangekondigd bij Rotterdam Centraal.
''Alle feiten die nu bekend zijn geven mij geen aanleiding om de demonstratie nu te verbieden. De wet is helder: als mensen willen demonstreren moet ik ervoor zorgen dat het veilig kan als er geen reden is vanuit de openbare orde om de demonstratie te verbieden.''

Niet naar consulaat

Op Facebook is deze week opgeroepen tot het protest. De naar verwachting enkele honderden demonstranten mogen van het station naar het Schouwburgplein lopen. Het protest dient om 19.00 uur beëindigd te worden.
Afgelopen zaterdag trokken de demonstranten massaal naar het Turkse consulaat aan de een paar honderd meter verderop geleden Westblaak. Dit keer mogen de demonstranten daar dus niet naar toe.

Oproep verwijderd

Donderdagavond laat werd de oproep op Facebook om te demonstreren overigens verwijderd. Op social media gaan nu oproepen rond om vrijdag niet te komen.
Een woordvoerder van de gemeente zegt vrijdagochtend met de organisatie contact op te nemen om te zien of het protest daadwerkelijk is geannuleerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl