nieuws

Anti-terreuroefening in leegstaand Dordts ziekenhuis

Een explosie, waarbij veel slachtoffers vallen, of een man die in het wilde weg om zich heen schiet in een ziekenhuis. Het zijn situaties die niet ondenkbaar zijn in Nederland. En dan is het maar goed als de politie en hulpdiensten weten hoe ze daarop in moeten spelen.
Donderdagmiddag werden verschillende situaties geoefend bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Amstelwijck in Dordrecht. Op dat terrein staan verschillende gebouwen leeg: voor de diensten een ideale plek om zo realistisch mogelijk te oefenen.

Wat is er aan de hand?

Het begint met een eerste melding. In een van de oefeningen gaat het om een vrouw die vertelt dat er in een ziekenhuis wordt geschoten en dat er veel mensen in het gebouw aanwezig zijn.
Van zo'n melding moet worden ingeschat wat er aan de hand is, zegt oefenleider John: "Is dat een liquidatie, is het een overval. Maar heel snel blijkt, op basis van het aantal slachtoffers dat het gaat over het willekeurig schieten op burgers."
Zo'n situatie is inmiddels vaker voor gekomen wereldwijd en ook in Nederland, zoals in Alphen aan den Rijn met Tristan van der V. "Het dreigingsniveau is in Nederland substantieel en dat geeft wel aan dat dit niet altijd van een eenling hoeft te komen, maar dat het ook van terreur kan komen", aldus John.

DSI

Het gebouw wordt benaderd door verschillende eenheden van de politie en ook door de Dienst Speciale Interventie (DSI): zwaarbewapende en gemaskerde leden die fungeren als 'breekijzer voor de politie en andere diensten, op basis van hun bewapening en technieken en tactieken."
Terwijl er in het gebouw jacht wordt gemaakt op de dader of daders worden de lange ziekenhuisgangen en de aangrenzende ruimtes systematisch doorzocht. Pas als een verdieping echt veilig is kunnen de tientallen leden van brandweer en ambulance de gewonde slachtoffers helpen die her en der verspreid door het gebouw liggen.

Acteurs

Zo'n 150 mensen werken mee aan de oefening. Dat is inclusief figuranten en acteurs van Lotus die op realistische wijze voor slachtoffer spelen. .
Volgens Maikel Lenssen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn donderdag vijf verschillende oefeningen gedaan, die opliepen in zwaarte. "We willen zorgen dat mensen van elkaar leren en daardoor beter gaan samenwerken in de loop van de dag."
"Bij dit soort oefeningen gaat het om drie dingen: kennis, zorgen dat je je vak goed beheerst. Je kennisnetwerk: ken je partners. En de derde K is van karakter. Dan gaat het om de vraag of je in staat bent om de juiste beslissingen te nemen met onvolledige of misschien wel onjuiste informatie."