nieuws

Salima Belhaj: D66 is in alle puzzels nodig

Ze stond nummer 14 op de lijst van D66. Omdat de partij afgelopen woensdag bij de verkiezingen 19 zetels in de wacht sleepte is de Rotterdamse Salima Belhaj verzekerd van een plek in de Tweede Kamer. Een nieuwkomer is ze niet. Belhaj maakt al sinds januari 2016 deel uit van de fractie, die de verkiezingsoverwinning woensdagavond vierde aan zee.
Is het laat geworden in de Scheveningse strandtent?

Nee, voor mij is het niet laat geworden. Ik ben denk ik rond half één richting hotel gegaan. De volgende dag begint natuurlijk een volgende fase. Dus ik ben - heel saai - op tijd gaan slapen.
En zonder kater wakker geworden?
Zeker. Ik heb heerlijk aan de cola gezeten. Het is heel mooi en heel feestelijk zo'n avond, maar het is ook belangrijk dat je de volgende dag fris weer begint.
Geen enkel druppeltje alcohol?
Jawel, ik heb wel een glas wijn gehad. Maar u vroeg naar een kater of iets dergelijks.
De kans dat D66 in de regering komt is vrij groot...
Inderdaad, ook gezien het feit dat we enorm gewonnen hebben. In alle puzzels voor een nieuwe regering zijn we eigenlijk wel nodig.
Waar heeft D66 z'n stemmen vandaan gesnoept?
Ik ben donderdag zo druk geweest dat ik die analyse nog niet eens zo scherp heb. Maar ik heb in een flits gezien dat we zetels hebben veroverd bij de VVD, de PvdA en zelfs ook bij de SP.

Er zitten nu twee Rotterdammers in de fractie: Wouter Koolmees en u. Is er iets merkbaar van een Rotterdams 'smoel'?

Wouter Koolmees en ik kunnen het goed met elkaar vinden. We hebben eenzelfde vorm van humor, dat helpt ook wel eens. Ik heb het gevoel dat wij allebei zakelijk kunnen zijn. En direct. Ik ben er heel trots op dat straks twee van de 19 zetels voor Rotterdammers zijn, omdat het een grote stad is die goed vertegenwoordigd moet worden. Bij de VVD komt Mark Harbers uit Rotterdam en bij de Christen Unie Carola Schouten. Dus vier van de 150 zetels zijn bezet door Rotterdammers. Dat is misschien nog te weinig, maar ik vind het heel erg leuk dat die vertegenwoordiging er is.
U bent zelf van Marokkaanse origine. Heeft u veel stemmen gekregen van Marokkanen?
Dat weet ik niet. Ik heb geen meter waarop ik kan zien hoeveel mensen met een Marokkaanse afkomst op mij gestemd hebben. Ik heb vooral een heel brede campagne gevoerd, gericht ook op Rotterdam. Ik doe geen campagnes op basis van afkomst, want ik ben een vertegenwoordiger van álle mensen.

Alexander Pechtold leek nog even in de race voor het premierschap. Is het een teleurstelling dat dat niet is gelukt?
Daar zijn we als fractie de dag na de verkiezingen eigenlijk niet mee bezig geweest. Wij hebben gefocust op het feit dat we zoveel zetels hebben gewonnen en dat zoveel kiezers ons hebben gesteund.
Hoe fijn vindt u het dat Mark Rutte aan zet is nu en niet Geert Wilders?
Voor ons was het evident dat wij in elk geval niet met de PVV wilden samenwerken. Ik vind het positief dat we het populisme hebben bestreden en dat mensen ook weer optimistisch durven te zijn. En niet alleen maar bang zijn voor wat er gebeurt. Dat is een belangrijk signaal, ook voor landen om ons heen.
Raakt dit u extra, gezien uw afkomst?
Ik maak me heel veel zorgen om wat de spanningen doen bij mensen met een bepaalde afkomst. Ik veel allochtonen gesproken die bang zijn. Anderzijds: autochtone Nederlanders zijn dat ook. En als twee groepen bang zijn voor elkaar, omdat er twee populistische stromingen door Europa waaien, dan maak ik me zorgen over hoe we dat weer goed bij elkaar krijgen.

Wat gaat u daarmee doen als Kamerlid?
Als D66 zijn we altijd op zoek naar de verbinding en niet naar olie om op het vuur te gooien. Die houding hadden we al en die zullen we voortzetten.