nieuws

Eerste paal Depot Boijmans Van Beuningen de grond in

Bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is vrijdagmiddag eindelijk de eerste paal van het collectiegebouw de grond ingegaan. Het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen zoals gebouw officieel heet, leverde jarenlang juridisch getouwtrek op.
Aboutaleb voerde de eerste handeling uit rond 15.45 uur en maakte de officiële naam bekend. Er waren tientallen genodigden bij aanwezig.
De bouw van 'de glimmende bloempot', zoals het depot wordt genoemd, kost 61 miljoen euro en wordt uitgevoerd door BAM. Boijmans krijgt ieder jaar een subsidie van 2,5 miljoen euro voor de exploitatie van het gebouw.
Openbaar
Het Collectiegebouw is een oplossing voor het ruimtetekort waar Boijmans mee kampt. Het museum heeft meer dan 70.000 kunststukken. Slechts een deel van de collectie kan tentoongesteld worden. Omdat het museum dat zonde vindt, is het openbare depotgebouw bedacht.
Het moet het eerste toegankelijke depot in de wereld zijn. Het is de bedoeling dat het publiek in het Collectiegebouw niet alleen kunst kan bekijken, maar ook kan zien hoe restauraties en onderzoeken worden uitgevoerd. Ook kunnen particuliere kunstverzamelaars er hun kunst onderbrengen.
Kritiek
De Rotterdamse gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met de bouw van het Collectiegebouw. Er was echter ook veel kritiek en bezorgdheid en zelfs de Raad van State moest eraan te pas komen.
Het Erasmus MC, de Vrienden van het Park Stichting en andere tegenstanders hadden de zaak aangespannen om het huidige bestemmingsplan van tafel te krijgen. Dat is slechts voor een deel gelukt. Boijmans moest het bestemmingsplan deels aanpassen, maar kreeg daarna groen licht.
Eyecatcher
Het Collectiegebouw is ontworpen door het architectenbureau MVRDV, het bureau dat ook de Markthal ontwierp. Het depot moet net zo'n eyecatcher worden als de overdekte markt. De deuren moeten in 2019.