ROTTERDAM CENTRAAL

Dragqueen-treinmachinist vertrekt met Roze Express vanaf Rotterdam Centraal met vele dragqueens aan boord

Vanwege Roze Maandag rijdt maandag een NS-trein, de Roze Express, vanuit Rotterdam Centraal naar Tilburg. Aan boord zijn 270 passagiers onder wie vele dragqueens. Ook wordt de trein bestuurd door een dragqueen-treinmachinist. "We kunnen laten zien dat we er mogen zijn."
"We vertrekken met de Roze Express vanaf Rotterdam Centraal naar Dordrecht, Breda en met eindbestemming kermisstation Tilburg", verkondigt treinmachinist Ruxy Bonaparte door de speakers van de trein. "Hebben we er een beetje zin in?" Luid gejoel klinkt door de trein. "Dat kan harder!"
Alcoholvrije roze prosecco wordt uitgedeeld aan alle passagiers. Vanbuiten lijkt het een doodgewone NS-trein, maar vanbinnen is er van alles gaande. Overal veren, pailletten, pluimen, roze, glitters en hoge kapsels. Het is een groot feest om en in de trein.
Al enige tijd vertrok de Roze Express niet meer van Rotterdam Centraal. Het initiatief bestond al langer, maar door de coronacrisis en problemen met de bereikbaarheid van het plan reed de trein al een paar jaar niet meer. "Ik ben heel blij dat ze deze trein weer uit de kast hebben getrokken en dat ze mij hebben gevraagd om deze trein te rijden", vertelt de dragqueen-treinmachinist Ruxy Bonaparte. "Ik neem een mannetje of 270. Onder wie zangeres Imca Marina en tv-kok Hugo Kennis."
Passagiers genieten van roze prosecco
Passagiers genieten van roze prosecco © Rijnmond

Bitches

"Als buitenstaander kan ik zeggen dat je omringd wordt door waanzinnige, warme mensen met een super gevoel voor humor", vertelt een passagier. "Ze geven ook zulke droge reacties. Ze kunnen natuurlijk echte bitches zijn. Daar moet je van houden. Wij mogen ervan genieten."
Van voor- tot achterin de trein klinkt muziek. Dragqueen Miss Ashley Night vindt het feest van groot belang. "Het feest betekent dat we kunnen laten zien dat we er mogen zijn. Straks in Tilburg gaan we een Pridewalk lopen." Volgens de Miss Night is de Pridewalk ook een soort protestmars.
Normaal gesproken ziet een NS-trein er niet zo uit vanbinnen, maar normaliter ziet de treinmachinist er ook niet uitgedost uit. Helemaal in NS-pak, maar treinmachinist Bonaparte komt wel in vol ornaat op hoge naaldhakken aangelopen. "Ik kan de trein niet besturen met deze schoenen. Het zijn officieel geen veiligheidsschoenen. Dit feest moet alleen uitbundig, dus ik kan niet op platte schoenen komen aanlopen."
Ook de ochtend van de treinmachinist was anders dan anders. "Mijn wekker ging om half 4. Dan doe ik een lekker kopje koffie met een sigaretje erbij en om kwart voor 4 zat ik aan de make-uptafel."
Dragqueens in de Roze Express
Dragqueens in de Roze Express © Rijnmond

Dragqueenfans

Bonaparte is erg blij dat zij vandaag deze trein mag besturen. "Toen ze me hier voor vroegen, vond ik het een beetje gek", vertelt ze aan onze verslaggever. "Ik meng niet zomaar mijn privéleven met mijn werk. Het is apart, maar ik vind het wel leuk. Er zijn genoeg collega's die fan zijn van mij. De een houdt er wel van en de ander houdt er niet van. Dat moet je gewoon laten gaan."
Ook de werkgever van de dragqueen gaat volgens Bonaparte goed met de situatie om. "De NS gaat hier heel makkelijk mee om. Je mag zijn wie je wilt zijn. Je mag voelen wat je voelt. De NS is heel toegankelijk in dit soort dingen. Ik ben heel blij dat ik zo'n werkgever heb."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl