ZOMERVAKANTIE

Gefrustreerde passagiers op Rotterdam Airport: 'Dit is de eerste keer dat ik met Corendon vlieg en ook meteen de laatste'

Een groep gestrande reizigers
Een groep gestrande reizigers © Rijnmond
Een gemiste begrafenis in Turkije en een kindje dat met koorts op de grond van de vertrekhal ligt. De impact van de vertraagde vlucht naar Ankara vanaf Rotterdam The Hague Airport is groot. Over één ding zijn alle gestrande passagiers het eens: vliegtuigmaatschappij Corendon gedraagt zich schandalig. "We hebben een flesje water gekregen, verder niks."

Aysha (31) uit Zaandam

"We zouden vierenhalve week naar Turkije gaan om familie te bezoeken. 'We' dat zijn mijn man en mijn kinderen van 8 maanden, 2,5 en 9 jaar. Vorige maand kregen we een mail van Corendon dat onze vlucht verplaatst was van Schiphol naar Rotterdam. Dus gisteren meldden we ons op dit vliegveld. Om 21:00 uur zouden we vliegen. Maar dat ging dus niet door. Toen zouden we vanmorgen gaan. Om 05:00 uur waren we al in de vertrekhal. Het vliegtuig zou om 08:00 uur de lucht in gaan. Nou, het is nu vijf uur later en we zitten hier nog steeds. Intussen is de vlucht verplaatst naar morgen.
Van Corendon krijgen we nauwelijks informatie. Het is de eerste keer dat ik met deze maatschappij vlieg. En ook meteen de laatste. Vind je het goed als ik het hierbij laat? De luier van mijn dochtertje moet worden verschoond. En ze moet een flesje."

Dilala (20) uit Koog aan de Zaan

"Ik reis samen met mijn moeder. Wat er allemaal gebeurt, geeft haar heel veel stress. Soms zie ik haar zitten op haar reiskoffertje en zijn haar handen helemaal aan het trillen.
Toen we hier gisteravond strandden, zei Corendon dat ze geen hotel konden regelen. Want alles zat vol. Dat was helemaal niet waar. Fletcher op dit vliegveld bleek gewoon nog kamers vrij te hebben. Veel mensen hebben daar overnacht. Of liever: een slapeloze nacht gehad. Zelf heb ik een heel klein beetje geslapen.
De medewerkers van Rotterdam Airport zijn heel lief en heel begripvol. Ze doen wat ze kunnen. Maar van Corendon is niemand te bekennen. Hun balie is onbemand. Schandalig. Toch is de sfeer goed. Het is echt niet zo dat de gestrande groep op het punt staan om de ramen van de vertrekhal eruit te slaan. Mensen die elkaar helemaal niet kennen, zie je eten met elkaar delen. Heel gemoedelijk.
Mijn moeder had in Turkije een auto gehuurd, zodat we rond konden reizen. Die auto staat daar nu ook maar te staan. Het kost allemaal hartstikke veel geld.
We wachten nu op iemand uit Zaandam die ons komt ophalen. Dus vannacht slapen we thuis. De onzekerheid waarin we almaar verkeren, is slopend. Mentaal zijn we bekaf."
De balie van Corendon op de dag van de vertraging
De balie van Corendon op de dag van de vertraging © Rijnmond

Aysegul (25) uit Amsterdam

"Met mijn man Ufuk wilde ik op vakantie bij familie in Turkije. We waren blij onze ouders weer te zien. Iedereen stond te popelen en mijn broer was al onderweg naar het vliegveld van Ankara om ons op te halen. De teleurstelling is groot, zowel bij ons als bij hen.
Zondagavond, toen bekend werd dat de vlucht niet doorging, was het chaotisch op Rotterdam Airport. Er was één dame van Corendon die van iedereen de gegevens moest verzamelen. Dan heb je het over 170 personen. We vonden het zielig dat zij dat allemaal in haar eentje moest doen. Met een pen en een papiertje. 'Leve de moderne tijd', denk je dan. Vandaag geeft Corendon de hele dag niet thuis. We krijgen nul informatie.
De afgelopen nacht hebben we overnacht bij bekenden in Rotterdam. Daar hadden we geluk mee. Heel veel anderen hadden zo'n adres niet en moesten naar hotels. Wij willen nu zo snel mogelijk in Turkije zijn. Mijn man zegt: 'Als het vliegtuig niet gaat, dan nemen we de auto'."

Tuncay (17) uit Arnhem

"Met mijn vader, moeder en zusje van elf zouden we naar Ankara vliegen voor een bezoek aan onze familie. Die woont in een klein dorpje op drieënhalf uur rijden van de Turkse luchthaven. Toen onze vlucht geschrapt werd, waren mijn oom en tante al onderweg naar het vliegveld om ons op te halen. Omdat we niet kwamen, hebben ze bij het vliegveld in Ankara overnacht. Niet in een hotel, maar in hun auto. Omdat we vandaag ook niet komen, zijn ze maar weer terug naar huis gereden. Zeven uur voor niks reizen en ook nog in een auto moeten slapen, dat is supersneu voor hen.
Normaal gesproken gaan wij altijd zelf met de auto naar Turkije. Maar dit jaar wilden we er graag wat sneller zijn. Dus kozen we voor het vliegtuig. Dan ben je in 3 uur en 58 minuten in Ankara. Dachten we..."
Ankara-reizigers wachten op de bus die hen naar een hotel in Schiedam zal brengen. Want ook vandaag zal het vliegtuig niet vertrekken.
Ankara-reizigers wachten op de bus die hen naar een hotel in Schiedam zal brengen. Want ook vandaag zal het vliegtuig niet vertrekken. © Rijnmond

Hatice (31) uit Zaandam

"Wij zijn met zeven personen onderweg. Een daarvan is mijn kindje met een medisch probleem. Ze heeft een katheter en moet elke twee uur een hormonenprik. Voor de medicijnen is koeling nodig. Ik heb op dit vliegveld om ijsblokjes gevraagd. Ik kreeg één ijsblokje. Dat is natuurlijk niet genoeg. Mijn kindje ligt daar nu op de grond. Ze heeft koorts.
De afgelopen nacht hebben we doorgebracht in een hotel hier op het vliegveld. Maar ik heb helemaal niet geslapen. En of we morgen vliegen? Ik moet het nog maar zien."

Merve (22) uit IJsselstein

"Woensdag zijn mijn ouders 25 jaar getrouwd en dat zouden we in Turkije vieren. Nu we zo vertraagd zijn, krijg ik de hele tijd telefoontjes uit Turkije, waar mijn zusje en ik van alles hebben geregeld: 'Gaat het nog door? Gaat het nog door?' Tja, dat weten we dus niet.
Het kan allemaal veel erger, hoor. Er was ook een passagier wiens neef was overleden. Door de geschrapte vlucht kan hij geen afscheid van zijn familielid nemen. Hij kan hem niet meer zien en de begrafenis heeft hij moeten missen. Hij is naar huis gegaan.
Het is een schande dat Corendon niet thuis geeft. We hebben gisteravond een flesje water gekregen, da's alles. Terwijl je mensen met een lange vertraging bijvoorbeeld een maaltijd hoort aan te bieden. En een hotel.
We gaan nu naar een hotel in Schiedam. En hopen morgen om 10:00 uur eindelijk te vliegen. Maar onze twijfel is groot. Op de borden in de vertrekhal stond bij de vlucht van morgen direct al een deprimerende mededeling: VERTRAAGD."
Vertraagd!
Vertraagd! © website RTHA
Corendon laat weten dat de vlucht van zondagavond van Rotterdam naar het Turkse Ankara niet kon doorgaan omdat het vliegtuig nog op een vliegveld in Duitsland stond. Rotterdam The Hague Aiport sluit om 23:00 uur en het vliegtuig kon er niet meer voor die tijd zijn. Corendon verzorgt voor de vlucht van dinsdagochtend 10:00 uur gratis eten voor iedereen als compensatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl