nieuws

Ganzen-soap in 's-Gravendeel

Een groep ganzen is het gesprek van de dag in 's-Gravendeel. De groep van tien ganzen is op 3 maart wegens overlast weggelokt uit de vijver van de Voorstraat door medewerkers van Akka's ganzenparadijs in Drenthe. Vanuit daar worden ze elders geplaatst.
Niet iedereen was het kennelijk met die actie eens, want afgelopen weekend zwommen er vijf nieuwe ganzen rond in de vijver. Een onbekende actiegroep zou hiervoor verantwoordelijk zijn.
Met die ganzen ging het niet goed, want een is inmiddels dood en een ander is maandag ernstig verzwakt uit het water gehaald.

Karel Schot

Medewerkers van de Dierenambulance hebben het dier gered en naar Vogelklas Karel Schot gebracht, waar het dier inmiddels weer wat op krachten is gekomen. Volgens een medewerker gaat het om een boerengans en die is niet gewend om in het wild te leven.
Jannie van den Boogaard woont aan de vijver en heeft de reddingsactie van dichtbij gezien: "Die ganzen konden niet op de kant komen. Ik heb me laten vertellen dat als ze te lang op het water drijven de vetlaag van hun veren wordt aangetast en dan worden de veren nat. Dus die gans komt steeds lager in het water te liggen, totdat hij zo zwaar is dat hij verdrinkt."
Omwonenden hebben inmiddels van pallets een drijvend platform gemaakt waar de ganzen op kunnen klimmen. Via een extra platform kunnen ze ook op de kant komen. De drie ganzen die nog over zijn, maken het goed. Medewerkers van de Dierenbescherming hebben ze gecontroleerd en zagen geen reden om de ganzen mee te nemen.

Discussie

In de gemeente is al langere tijd discussie over de overlast die de groep van tien wilde ganzen gaf in 's-Gravendeel. De ganzen poepten de straten onder en hielden het verkeer op als ze de straat overstaken. Ook vonden sommigen het eng als de ganzen mensen luid gakkend op afstand probeerden te houden.
De partij Gemeentebelangen Binnenmaas stelde eerder vragen over de kwestie aan het college van b&w en die besloot een deskundige de situatie te laten onderzoeken. Die kwam tot de conclusie dat de vijver een te kleine leefomgeving was voor de tien ganzen.
Daarom is volgens een woordvoerster voor een uiterst diervriendelijke oplossing gezorgd, door ze naar het ganzenparadijs in het Drenthse Dalen over te brengen.
De gemeente beraadt zich nog op de nieuwe situatie: "Wij roepen de mensen die die ganzen hebben uitgezet op om contact met ons op te nemen. Dan kunnen we samen kijken wat een goede oplossing zou zijn", aldus woordvoerster de Jong.