nieuws

Waarom helpt RVS tegen uiengeur aan je handen?

Een ui.
Een ui.
Mevrouw Koen uit Krimpen aan den Lek vroeg zich af:
Als je ui hebt gesneden, ruik je dat nog wel twee dagen aan je vingers. Hoe komt het dat die geur weggaat als je het langs een roestvrijstalen wasbak haalt?

Antwoord:

Knoflook bevat, net als uien, moleculen met zwavel en als je knoflook snijdt, komen die moleculen op je huid. Als je je handen wast, verandert die zwavel in zwavelzuur, maar als je je handen tegen rvs wrijft, verbinden de moleculen van het rvs zich met de zwavelmoleculen op je handen en wel zo, dat de lucht van je handen verdwijnt. Dit helpt ook bij uien en vislucht. Er zijn ook rvs-zeepjes te koop, maar ook wassen met koffieprut, citroen of azijn helpt en je handen eerst nat maken of inwrijven met (olijf)olie.
De meest voor de hand liggende aanname stelt dat de geurstoffen aan het oppervlak plakken, zoals dat ook bijvoorbeeld gebeurt met zilver, dat chemisch gezien op ijzer lijkt. Ook blijkt allicine, een zwavelhoudende (en dus stinkende) geurstof in knoflook, aan het rvs-oppervlak te binden via ijzeroxide, maar iemand anders gelooft meer in elektrolyse en katalyse. Er zijn ook rvs-zeepjes te koop, maar ook wassen met koffieprut, citroen of azijn helpt en je handen eerst nat maken of inwrijven met (olijf)olie.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.