nieuws

Animal Rights demonstreert bij Erasmus MC

© Robert Molenaar
Zo'n honderd activisten van Animal Rights hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd bij het Erasmus MC in Rotterdam. Ze vinden dat het dierproefcentrum in het ziekenhuis moet stoppen met dierproeven op apen.
De actievoerders waren gekomen met grote borden waarop foto's van proefdieren stonden. Ze wilden op die manier "het verborgen leed zichtbaar maken". Ook schreven ze met stoepkrijt leuzen als 'Vervang dierproeven' op de grond.
30.000 dieren
In het Erasmus Dierexperimenteel Centrum (EDC) werden in 2015 proeven gedaan op 33.429 dieren. Het overgrote deel daarvan waren muizen. 21 proefdieren waren resusapen, blijkt uit het jaarverslag van de NVWA.
Volgens Animal Rights worden ook dierproeven gedaan met groene meerkatten. Directeur Robert Molenaar van de dierenrechtenorganisatie noemt dat opmerkelijk, omdat dit ongebruikelijke proefdierapen zijn. Hij sluit niet uit dat deze apen via wildvangst worden aangeleverd door handelaren.
Geen meerkatten
Martje Fentener van Vlissingen, directeur van het EDC, spreekt dat pertinent tegen. Volgens haar zijn er geen groene meerkatten in haar onderzoekscentrum en houdt het centrum zich ver van illegale praktijken.
"Er was sprake van dat we proeven wilden doen op die apen, maar er was heel moeilijk aan te komen. We hebben daarom gezocht naar alternatieven en dat is gelukt", zegt Fentener van Vlissingen.
De bewering dat de dieren via wildvangst worden binnengehaald, verwijst de directeur naar het rijk der fabelen. "Er is op een legale manier aan te komen", zegt zij.
Kleine hokken
Animinal Rights wil dat de dierproeven op apen helemaal stoppen vanwege het dierenleed. Volgens de organisatie zitten de dieren in kleine hokken (zogenoemde isolator-kooien), waardoor ze stress krijgen en agressief worden. Apen zouden in gevechten zelfs zijn omgekomen, aldus Animal Rights-directeur Molenaar.
EDC-directeur Fentener van Vlissingen erkent dat de dieren soms in kleine kooien zitten. Maar volgens haar is dat onvermijdelijk, omdat ze besmet zijn met dingen die gevaarlijk zijn voor de mens.
Ook zegt ze dat de het per aap verschilt of ze met elkaar overweg kunnen of dat er soms gevechten zijn. Maar dat dieren daardoor overlijden, is volgens haar nog nooit voorgekomen.
Minderheid
Het EDC zegt dat het merendeel van het onderzoek dat wordt gedaan, plaatsvindt op mensen. Hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld Generation R, waarbij de groei en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen worden gevolgd, of patiënten die meedoen aan experimenten.
Verder wordt veel onderzoek gedaan naar virussen en bacteriën via reageerbuismethoden, aldus Fentener van Vlissingen. Dierproeven worden volgens het EDC alleen gedaan in uiterste gevallen als er geen alternatieven zijn.
Of dierproeven in de toekomst verleden tijd zijn zoals Animal Rights dat graag ziet, gelooft Fentener van Vlissingen niet. Volgens de directeur zal een klein aantal proeven altijd op dieren moeten worden getest. "Iedereen wil er wel vanaf, maar ik heb geen reden om te denken dat dat gaat gebeuren."
Gesprek
Animal Rights hoopt met de actie ook een gesprek met het Erasmus MC uit te lokken. "Ze houden de boot af, terwijl wij veel vragen hebben", vertelt Molenaar. Hij vindt dat het EDC verantwoordelijkheid moet afleggen, omdat ze overheidsgeld krijgen.
Fentener van Vlissingen zegt dat het EDC niet wil ingaan op beschuldigingen die niet kloppen. "Het is jammer dat opgeklopte verhalen de wereld in worden geholpen. Daarbij heb ik gemerkt dat er weinig mee wordt gedaan als we onze kant van het verhaal doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl