DIEREN

Cremeren van je huisdier een stuk duurder: 'Het gaat niet meer om de liefde voor dieren’

Archieffoto
Archieffoto © RTV Dordrecht
Trek je portemonnee maar om je geliefde hond of kat te laten cremeren. Verschillende dierencrematoria in de regio hebben de afgelopen tijd de prijzen verhoogd. Werken de stijgende energieprijzen ook in de uitvaartbranche door? Volgens Corrina van Heck van Dierencrematorium Drechtsteden in Alblasserdam is dat onzin: "Hier speelt emotie mee. Je kunt vragen wat je wilt voor een uitvaart, ook bij mensen."
In eerste instantie heeft Van Heck weinig tijd om de verslaggever van RTV Dordrecht te woord te staan. "Ik moet nu weg om een hond op te halen in Rotterdam. Ja, ook daar vandaan krijgen we dieren", legt ze uit. Volgens haar heeft het onder meer te maken met gestegen kosten van andere crematoria in de buurt. "En met de manier waarop wij met onze klanten omgaan."

Zestig euro verschil

De gestegen energiekosten zijn bijvoorbeeld voor Dierencrematorium Cinta in Nieuwendijk reden om de prijzen omhoog te gooien. "Een kuub gas is voor mij van 1,11 naar 1,55 euro gegaan", vertelt Linda Stekkinger van dit dierencrematorium aan Omroep Brabant. "Zelfs de urnen zijn stukken duurder geworden. Ik krijg te horen dat de grondstoffen voor een goede urn schaarser zijn en ook het transport is uiteraard duurder."
Van Heck vermoedt dat er een andere reden is voor de prijsstijgingen. "Wij hebben een vast energiecontract. De prijs van gas gaat bij ons dus niet omhoog." Ze denkt dan ook dat het te maken heeft met de overname van crematoria door grote (investerings)bedrijven, waaronder Evidensia en Anicura. Dat is al gebeurd bij twee crematoria in Rotterdam en die in Numansdorp. "Het kan zomaar 60 euro schelen als je een kat daar of bij ons laat cremeren."
Urnen
Urnen © RTV Dordrecht (archief)

Reden niet duidelijk

Navraag bij andere crematoria in de omgeving laat zien dat de prijzen daar zeker gestegen zijn. "We hebben vorig jaar een prijsstijging doorgevoerd", vertelt een medewerker van Dierencrematorium Rotterdam-Noord. "Ik kan alleen niet met zekerheid zeggen dat het om de stijging van energiekosten gaat. Ik krijg gewoon een nieuwe folder met nieuwe tarieven. De kosten zijn 10 tot 15 procent gestegen." Klachten hierover hebben ze nauwelijks gehad. "In het afgelopen jaar is er maar één persoon geweest die geklaagd heeft over de (gestegen) kosten."
Ook bij Dierencrematorium Het Hoeksche Hof in Numansdorp hanteren ze sinds januari hogere prijzen. Voor het cremeren van een zeer klein dier betaalt men enkele euro's extra, voor een extra groot dier is het verschil sinds vorig jaar bijna 20 euro. Maar ook daar is het niet duidelijk of het met de stijging van de energieprijzen te maken heeft.

Zelf kiezen

"Hier speelt emotie mee. Je kunt vragen wat je wilt voor een uitvaart, ook bij mensen", zegt Van Heck. En dat steekt haar. "Het gaat niet meer om liefde voor dieren." Het ergste vindt ze dat sommige mensen een rotgevoel overhouden aan het afscheid.
"Mensen weten niet dat ze zelf mogen kiezen waar ze hun dier laten cremeren." Tegenwoordig is het vaak zo dat dierenartsen een contract hebben met een crematorium, vaak omdat de organisaties dezelfde eigenaar hebben. "Na de crematie schrikken de eigenaren vaak van de hoogte van de factuur. Maar ze willen toch de as van hun overleden diertjes, dus betalen ze."

'Zij kunnen er niets aan doen dat ze worden overgenomen'

Eigenaren van de overleden hond die Van Heck ophaalde in Rotterdam, hebben bewust voor het Dierenziekenhuis in Alblasserdam gekozen. En niet alleen vanwege het geld. "Het gaat om persoonlijke aandacht. Mensen mogen hier ook gewoon meerdere keren hun overleden dier bezoeken, dat is geen probleem."
Van Heck wil zich niet laten leiden door de marktwerking, maar ook de dierenartsen en assistenten niet in een kwaad daglicht stellen. "Zij kunnen er ook niets aan doen dat ze worden overgenomen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl