SOCIALE MEDIA

Zoon van omgekomen vrouw Wolphaertsbocht: 'Stop met verspreiden van foto's en filmpjes van mijn moeders laatste momenten'

Forensisch onderzoek in het appartement aan de Wolphaertsbocht, waar vrijdag een vrouw uit het raam viel en daarna op straat overleed
Forensisch onderzoek in het appartement aan de Wolphaertsbocht, waar vrijdag een vrouw uit het raam viel en daarna op straat overleed © MediaTV
De familie van de vrouw die vrijdag omkwam na een val uit haar huis aan de Wolphaertsbocht, roept gebruikers van sociale media dringend op om te stoppen met het verspreiden van beelden van de tragedie. "Op Facebook en in app-groepen gaan filmpjes rond van mijn moeder die halfnaakt op straat naar adem ligt te happen", zegt de oudste zoon van het slachtoffer. "Dat is bijzonder pijnlijk en respectloos."
Op de voordeur van de portiekflat aan de Wolphaertsbocht is een plank gespijkerd om een gat te maskeren. De toegang is opengebroken door de politie, die afgelopen vrijdag het appartement binnenviel omdat er niemand opendeed. "Welkom", zegt de zoon des huizes, die zich daarna meteen verontschuldigt. "Ik kan iets te drinken aanbieden, maar ik heb alleen water. Er is niks in huis, want de politie heeft het appartement gisteravond pas vrijgegeven vanwege het onderzoek."

Horrorscenario

Het is dinsdagochtend als we elkaar ontmoeten en in de woning herinnert ogenschijnlijk niets nog aan het drama van een paar dagen eerder. De bebloede vitrage is verdwenen, de kozijnen van het raam op de tweede verdieping zijn geschrobd. In de hoek van de woonkamer staat een groot, suède bankstel. De salontafel heeft een vrolijk bloemetjesmotief.
De man van rond de dertig, die samen met zijn moeder en haar vriend in het appartement woonde, wil op eigen verzoek met Rijnmond praten. Maar alleen als zijn naam niet wordt vermeld. "Want straks als alles voorbij is, moet ik ook weer door met mijn leven. En dan wil ik niet als eerste gevonden worden op Google vanwege dit horrorscenario."
"Noem me maar de oudste zoon", zegt hij. Voor de morele steun is zijn ex-zwager ook naar het appartement gekomen, net als een medewerker van Slachtofferhulp. Op tafel staat een grote, witte rol keukenpapier. Voor als de tranen komen.

Pijn

De zoon is enorm geschrokken van wat hij op sociale media zag, zegt hij. "Iemand tipte me dat er beelden van mijn moeder rondgingen, waarop te zien is hoe ze na haar val uit het raam op straat naar adem ligt te happen. Ze is halfnaakt. Heeft alleen een hemdje en een onderbroek aan, want de horror speelde zich 's morgens vroeg af en ze was nog niet aangekleed. Je kunt je er geen voorstelling van maken hoeveel pijn het doet dat filmpjes van haar laatste momenten de hele wereld overgaan, tot in Suriname toe."
De Wolphaertsbocht, afgelopen vrijdag
De Wolphaertsbocht, afgelopen vrijdag © Rijnmond

Lieve, mooie vrouw

De zoon en zijn twee jaar jongere broertje zijn in Suriname geboren en later naar Nederland verhuisd. Hun ouders zijn gescheiden. De 50-jarige man, die afgelopen vrijdag gewond in de achtertuin werd aangetroffen, was de nieuwe vriend van zijn moeder. Hij zit vast voor moord dan wel doodslag, laat de politie weten.
Wat er precies in het huis is gebeurd, is onduidelijk. In de buurt gonzen geruchten over steekwonden en een mes. De zoon zegt dat hij op dringend advies van de politie zwijgt over wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd. "Ik weet zelf ook nog niet zoveel", voegt hij eraan toe.
Zijn moeder, zegt hij, was een 'heel lieve en mooie vrouw'. Op zijn telefoon laat hij een foto zien van een tot in de puntjes verzorgde, geblondeerde dame in een rode jurk. "Dat was vorig jaar, op haar verjaardag." Direct doet hij een greep naar de keukenrol en wrijft het papier stevig tegen zijn ogen.
Afgelopen vrijdag was hij al vroeg naar zijn werk buiten Rotterdam vertrokken. Wat zijn moeder was overkomen, ontdekte hij tot zijn afgrijzen in een bericht op Facebook. "Daarin stond dat op de Wolphaertsbocht een 47-jarige vrouw was overleden. Op de foto bij het verhaal herkende ik ons raam..."
Hij stapte direct in de auto en zette koers naar Rotterdam-Zuid. "Een ritje van een half uur, maar het leek wel twee uur te duren. De straat stond vol politie en media. Ik werd tegengehouden, mocht er niet bij. Wat er daarna gebeurde is in mijn hoofd eigenlijk een groot, zwart gat."

Nasi met garnalen

De afgelopen dagen is hij geleefd, zegt hij. Te midden van een draaikolk aan emoties en het ongeloof over de dood van zijn moeder ("Dichterbij kun je het niet hebben, qua bloedband") moet hij de uitvaart regelen en praten met de recherche. De familie, inclusief zijn biologische vader, is hecht, vertelt hij. "We zijn veel bijeen en steunen elkaar. En ik voel ook dat mijn moeder mij op een of andere manier kracht geeft."
De uitvaart zal komende vrijdag zijn. Een crematie volgens Hindoestaans gebruik, in besloten kring. "En daarna zijn er nog twee weken rituelen voor mijn moeder. Dat betekent onder meer dat we veel voor haar gaan bidden."
Zijn moeder, zegt hij, was een levendige vrouw. "Ze werkte in de zorg. Hield van dansen en van muziek. En ze kon ontzettend goed koken. Ik heb net een nieuw huis gekregen, een paar straten verderop. 'Hoe fijn is dat?', dacht ik. 'Kan ik nog lekker vaak bij mijn moedertje eten.' Mijn lievelingsgerecht? Dat was nasi met garnalen. Die had ze de avond voordat ze stierf nog voor me gemaakt."
Zijn hand gaat weer richting de keukenrol en de kamer vult zich met gesnik. De ex-zwager slaat een arm om hem heen. "Ik doe dit allemaal uit respect voor mijn moeder", zegt de zoon als zijn gezicht weer droog is. "Zij moet haar waardigheid behouden. En daarom wil ik een oproep doen: stop met de verspreiding van de beelden van haar dood. En besef hoeveel pijn je de nabestaanden ermee doet. De langste opname van omstanders schijnt vier minuten te zijn. Ik durf er niet naar te kijken en heb er een slapeloze nacht van gehad. Dus heb je beelden gemaakt? Strooi die dan niet rond, maar lever ze in bij de politie."