nieuws

'Trap er niet in', zegt Aboutaleb tegen Turkse Rotterdammers

Burgemeester Aboutaleb roept Turkse Rotterdammers opnieuw op rustig te blijven. Aanleiding is het ophangen zondagavond van grote posters van de Turkse leider Erdogan op een pand aan de Beijerlandselaan, en informatie kort daarna van de politie dat het wel eens goed mis zou kunnen gaan.
''Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren. Dat de Rotterdamse Turken de rust en kalmte organiseren. Tot aan het referendum ergens in april is het ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie'', aldus Aboutaleb maandag.

Loyaliteit

Aboutaleb ging ook in op de oproepen vanuit Turkije om in Europese steden te protesteren.
''Mijn oproep aan de Rotterdamse Turken is: trap er niet in. Je mag je loyaliteit hebben, maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven. Je draagt op die manier enorm bij aan de stabiliteit van Rotterdam. Jouw eigen stad.''

Weghalen

Door wie de gewraakte posters zijn opgehangen is niet duidelijk. Aboutaleb heeft de posters gelijk laten weghalen toen er bij de politie informatie binnenkwam dat de openbare orde verstoord zou kunnen worden.
"Toen er bij de politie nieuwe informatie binnenkwam dat de opgehangen posters leidden tot oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders en risico's voor omwonenden, is besloten dat de posters direct moesten worden verwijderd", aldus de politie.
Sluiting
In het pand aan de Beijerlandse zat een wedkantoor. Dat had al diverse keren de wet op de kansspelen overtreden. De uitbaters hebben inmiddels 375.000 euro aan boetes opgelegd gekregen door de Kansspelautoriteit.
Daarnaast wil de eigenaar de huurder uit het pand zetten. ''De eigenaren willen niets van doen hebben met de illegale activiteiten'', aldus de advocaat van pandeigenaren. ''Wij wisten ook niets van het ophangen van de posters. De gemeente heeft met ons hierover geen contact opgenomen.''
Later deze week dient een rechtszaak over de ontruiming. Duidelijk is dat de exploitant van het wedkantoor ook een huurachterstand heeft. Hij was niet voor commentaar bereikbaar.

Minister Kaya

Anderhalve week geleden was het erg onrustig in Rotterdam. Aanleiding was een bezoek van de Turkse minister Kaya, die werd tegengehouden en teruggestuurd toen ze het consulaat aan de Westblaak wilde binnengaan.
Zij wilde campagne voeren in Rotterdam voor een omstreden Turkse grondwetswijziging die president Erdogan veel meer macht geeft.