DIEREN

Het hondje van Roos werd vergiftigd door poep met drugsresten van een mens: 'Dit gebeurt vaker'

Hondje Mari werd doodziek na het eten van poep met drugsresten
Hondje Mari werd doodziek na het eten van poep met drugsresten © Roos Beusker
Toen Roos Beusker uit Ommoord dinsdagmiddag met haar hondje Mari een wandeling ging maken, had ze niet verwacht dat haar huisdier een paar uur later doodziek aan het infuus zou liggen. De oorzaak? Haar hondje had mensenpoep met drugsresten erin gegeten en volgens de dierenarts is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.
Een dag na haar ongewenste kennismaking met drugs is Mari er nog steeds slecht aan toe. "Ze eet niks, ze drinkt niks. Ze is alleen maar haar roes aan het uitslapen", vertelt eigenaresse Roos. De avond daarvoor lag haar hond nog doodziek op de tafel van de dierenarts aan het infuus. Die vertelde Roos dat Mari hoogstwaarschijnlijk poep had gegeten waar THC-restant in zat. THC is de werkzame stof in hasj en wiet.
"Ik ging 's middags een stukje lopen bij het Ommoordse Veld", vertelt Roos. "Ik zag hoe ze de bosjes in rende en likkebaardend terugkwam. Ik heb dan altijd de gewoonte om even aan haar bek te ruiken om te kijken wat ze gegeten heeft. Ik rook dat het poep was, maar dat eet ze wel vaker." Nietsvermoedend gaat Roos met Mari terug naar huis, maar die avond merkt ze dat het niet helemaal goed gaat.
Wanneer Roos Mari 's avonds roept om haar eten te geven, blijft de hond aan de bank gekluisterd. "Ze kon niet meer op haar poten staan en het leek wel alsof ze in slaap viel", vertelt Roos. Bezorgd om haar zieke viervoeter belt ze met de dierenarts. Ze wordt doorverbonden met een kliniek in Dordrecht, waar ze die avond nog terechtkan met haar hond. "Zij vertelden me dat ze poep met drugs had gegeten. Ik wist niet wat ik hoorde", zegt Roos verbaasd. Tegelijkertijd hoort ze dat Mari niet de enige is.

Geen dagelijkse kost

"Helaas zien we redelijk vaak dat honden iets te pakken krijgen en binnenkomen met klachten die bij drugsvergiftiging passen", vertelt dierenarts Niels Groesser van de AniCura-spoedkliniek in Dordrecht. "Het is geen dagelijkse kost, maar wij zien het zeker maandelijks."
Wanneer iemand drugs gebruikt, worden niet alle actieve delen daarvan door het lichaam opgenomen. Een deel van de stoffen blijft achter in de ontlasting. Als die vervolgens in de maag van een hond terechtkomt, worden de drugs door het lichaam van het dier opgenomen. "We weten dat wiet voor ongeveer 90 procent wordt uitgescheiden bij de ontlasting. Wanneer zo'n dier dat dan opeet, krijgen ze er toch nog best wel veel van binnen, zeker vanwege de lichaamsverhoudingen", legt Groesser uit.
Door die verhoudingen hoeft een hond maar weinig binnen te krijgen om goed ziek te worden. "Drie tot negen gram wiet per kilo lichaamsgewicht kan dodelijk zijn." Zo ver komt het volgens de arts zelden, "maar ik heb een keer een dier gehad dat het helaas niet kon navertellen."

Afwijkend gedrag

Een hond die drugs in zijn systeem krijgt, zal volgens de dierenarts al snel tekenen van vergiftiging laten zien. "Meestal binnen een halfuur", zegt Groesser. "Het kan heel snel gaan. Je ziet dat een dier suf is en een soort dronkenmansgang krijgt. Ze reageren trager en extreem overdreven op dingen als licht of geluid." Andere tekenen zijn volgens de arts een wijdbeense loop of het hoog optrekken van de poten tijdens het lopen.
Voor hondeneigenaren is het belangrijk dat ze afwijkend gedrag snel herkennen en dan de dierenarts inschakelen. "Snelle actie van een diereigenaar en van de dierenarts zorgen ervoor dat het vaak goed afloopt", vertelt Groesser. "In onze spoedkliniek hebben we uitgebreide medicatie en apparatuur die een gewone dierenkliniek mogelijk niet op voorraad heeft liggen. Met de alertheid van de eigenaar meegenomen maakt het dat we snel en doelgericht konden handelen. "
Welke drugs een hond precies heeft ingenomen, kan de dierenarts maar moeilijk achterhalen. "Er zijn wel testen die we met urine kunnen doen om achter het type te komen, maar die gebruiken we bijna niet. Dat komt doordat de behandeling in de meeste gevallen hetzelfde is", verklaart Groesser. "Het maakt dan ook niet meer uit wat het is."
Volgens Groesser gaat het in de meeste gevallen van drugsvergiftiging door softdrugs. Van een recente toe- of afname is volgens hem geen sprake. Opzettelijke vergiftiging, bijvoorbeeld met ratten- of slakkengif, ziet hij tegenwoordig wel minder. "Die giftige stoffen zijn ook steeds moeilijker verkrijgbaar tegenwoordig, dus dat zien we gelukkig wel minder vaak."

Infuus helpt snel

De behandeling bestaat uit een infuus gevuld met medicatie die de gifstoffen uit het bloed haalt. "Daarmee verdwijnen de klachten snel. Sommige dieren hebben het maar een uurtje nodig en mogen daarna naar huis, maar andere zijn er zo slecht aan toe dat we ze langer aan het infuus moeten houden." In de meeste gevallen knappen de dieren binnen 12 en 24 uur weer op. "Ze kunnen bijna altijd de volgende dag naar huis."
In sommige gevallen, zoals bij Mari, krijgt het dier thuis ook nog medicijnen toegediend. "Ik moet drie keer per dag Norit geven", vertelt Roos. Het middel absorbeert de schadelijke stoffen in het darmkanaal en scheidt ze uit bij de ontlasting. Voorlopig houdt Roos haar trouwe viervoeter in ieder geval goed in de gaten.