nieuws

Rotterdamse broers strijden samen voor ijshockeytitel

De Rotterdamse broers Maurice (26) en Raymond (22) van der Schuit maken dit seizoen furore met ijshockeyclub Hijs Hokij uit Den Haag. Het tweetal strijdt met Hijs in de finale van de play-offs om de titel in de BeneLiga tegen topfavoriet Heerenveen Flyers.
Na twee wedstrijden in de best-of-five-serie staat het 1-1 gelijk. Zaterdag was Heerenveen thuis in Friesland de sterkste na
overtime
, zondagavond in Den Haag won Hijs, mede dankzij een doelpunt van Raymond van der Schuit, met 5-3.
De twee broers draaien al jaren mee in het Nederlandse ijshockey, maar speelden nooit eerder samen in één team op het hoogste niveau. Raymond ging al op zijn veertiende het huis uit om in Eindhoven met de Nederlandse toptalenten te spelen, oudere broer Maurice trok al snel naar Hijs.

Amerika

Vorig seizoen ging Raymond, de meest getalenteerde van de twee, naar de VS om ervaring op te doen. Hij speelde testwedstrijden in Texas en kon daarna naar Palm Beach, nabij Miami, waar hij een prima seizoen beleefde.
Een langer verblijf behoorde tot de mogelijkheden, want Raymond kreeg diverse aanbiedingen van college teams, waarbij hij een scholarship kon krijgen dat 75% van de kosten zou vergoeden. Aangezien die laatste 25% echter nog steeds forse kosten per jaar met zich mee zou brengen, koos Raymond ervoor terug naar Nederland te gaan en zijn studie op te pakken.

Samen

Maurice had zich, na drie jaar min of meer gestopt te zijn geweest met ijshockey, teruggewerkt naar de eredivisie. Nadat Raymond terugkeerde uit de VS wilden de broers maar één ding: samen met hetzelfde team strijden om het kampioenschap van de BeneLiga, de competitie waarin de beste teams van Nederland en België tegenwoordig uitkomen.
Het gevecht in de best-of-five-serie om het kampioenschap gaat woensdag verder in Heerenveen. Vrijdag wacht de volgende confrontatie in Den Haag en mogelijk volgt er daarna nog een beslissend duel.