Geen Turkse ministers meer naar Nederland

Turkije stuurt geen ministers meer naar Nederland om campagne te voeren voor het referendum in Turkije. Campagneleider Mustafa Aslan van de AK-partij in Nederland zegt dat maandag besloten is om geen ministers meer uit te nodigen.

"Wij willen alleen nog volksvertegenwoordigers, bekende schrijvers, of bekende mensen uit de AK-partij naar Nederland halen", aldus Mustafa Aslan. "De reden daarvoor is dat we ook willen meewerken aan de-escalatie en dat het gewoon rustig blijft in Nederland.."

In Turkije wordt op 16 april een referendum gehouden over een grondwetswijziging. Als een meerderheid voor stemt, krijgt president Erdogan meer macht.

De ministers van Buitenlandse Zaken en Familiezaken wilden onlangs naar Rotterdam komen om campagne te voeren. Het Nederlandse kabinet stak daar een stokje voor, met een grote diplomatieke ruzie en rellen bij het Turks consulaat in Rotterdam tot gevolg.

Afwachten
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei op Radio Rijnmond dat hij nog maar moet afwachten of er echt geen Turkse ministers meer naar Nederland komen.

"We moeten afwachten hoe het gaat. Er is sprake van dat ze nog wel naar Duitsland gaan. Vanuit Berlijn ben je zo in Rotterdam."

Niet stemmen in Rotterdam
Turkse Nederlanders kunnen van 5 tot 9 april stemmen in Nederland voor het referendum. Ze kunnen terecht in Amsterdam, Deventer en Den Haag.

In Rotterdam kan niet gestemd worden, aldus het Turkse consulaat. In 2015 konden Turkse Nederlanders nog wel terecht in Ahoy om te stemmen voor de Turkse verkiezingen.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: