nieuws

'Turkse Rotterdammers nog lang last van rel Nederland-Turkije'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb denkt dat Turkse Rotterdammers nog heel lang last hebben van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. "Mensen worden aangesproken op dit vraagstuk, omdat ze Turkse roots hebben. Ik kan me voorstellen dat ze daarvan balen", zei hij maandag op Radio Rijnmond.
Aboutaleb heeft naar eigen zeggen veel contact met Turkse Rotterdammers. Die schrijven hem over de impact van de ruzie, die is ontstaan nadat een Turkse minister Nederland uit werd gezet en in Rotterdam rellen uitbraken.
Grote schade
Zo mailde een Turkse man dat hij op zijn werk wordt aangesproken over de problemen die zijn ontstaan.
"Hij zegt: 'ik wil dat niet'. Maar dit is wel de werkelijkheid. De schade is zo groot. Dit is niet in het belang van onze Turken. Was dit het allemaal waard?", vroeg Aboutaleb zich af. "Maar blijkbaar is het voor Erdogan heel belangrijk dat de Turken in Nederland en Europa gaan stemmen en ook 'ja' stemmen."
Bijeenkomst
Aboutaleb is van plan om na het Turkse referendum in april een grote bijeenkomst te organiseren om met Turkse Nederlanders in Rotterdam in gesprek te gaan. Hij hoopt op die manier de relatie met de Turkse Rotterdammers te herstellen.
De burgemeester maakte vorige week bekend dat hij in het geheim al gesprekken voert met groeperingen in de stad om de Turkse spanningen te beteugelen. Volgens hem verlopen die gesprekken goed en ontspannen.
Aboutaleb heeft nog geen contact gehad met de Turkse consul, ondanks dat hij daar wel voor openstaat. "Hij moet zelf initiatief nemen. Ik heb nu andere dingen te doen", zei hij.