nieuws

'Scheepshelling Koningspoort moet open blijven'

De scheepshelling Koningspoort in de Oude Haven in Rotterdam moet open blijven. Dat zeggen maritiemondernemers en eigenaren van historische schepen maandag na afloop van een overleg met de directie van het Maritiem Museum.
Het museum
de scheepshelling per 1 mei te sluiten, omdat er verlies mee wordt geleden. Volgens de directie is sluiting onvermijdelijk. Het museum moet bezuinigen en de scheepswerf behoort niet tot tot de 'core business van het museum'.
Algemeen directeur Frits Loomeijer: "Kaasschaven kan allang niet meer. Het lukt ons daarom niet om de werf te blijven exploiteren. We willen wel dat de werf op een andere manier blijft bestaan. Dat willen we doen met de gemeente en belanghebbenden."
Geschiedenis
Maritiemondernemers en scheepseigenaren zeggen niet zonder de helling te kunnen, omdat er geen alternatief is. Joram Lehman heeft een scheepsrestauratiebedrijf. Hij is regelmatig op de Koningspoort op restauraties uit te voeren.
"We hebben hier een hele lange geschiedenis wat betreft het restaureren van schepen. Dat kun je niet zomaar weggooien", vindt Lehman.
"We weten niet hoe dit verder moet. We kunnen alleen constateren dat hier een belangrijk stukje geschiedenis van Rotterdam in de uitverkoop wordt gedaan. Wij moeten ons beraden en gaan hier zeker tegen protesteren."
Vrijwilligers
Een woordvoerder van Rotterdam laat in een reactie weten dat de gemeente spreekt met de vrijwilligers om te bekijken of er mogelijkheden zijn om de werf open te houden.