nieuws

HES bouwt nieuwe tankterminal op Maasvlakte

Havendienstverlener HES International bouwt aan de Mississippihaven op de Maasvlakte een nieuwe tankterminal voor olieproducten en biobrandstoffen. Daarmee is een investering gemoeid van enkele honderden miljoenen euro's, maakten HES en het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag bekend.
Op het terrein van 27 hectare komen 52 tanks met een capaciteit van in totaal zo'n 1,3 miljoen kubieke meter. Het havenbedrijf zorgt voor een kade van 1100 meter lang waar zelfs de grootste zeetankschepen kunnen aanmeren. Ook komen er aanlegplaatsen voor binnenvaartschepen.
De HES Hartel Tank Terminal wordt een onafhankelijke opslagterminal waar klanten olieproducten kunnen op- en overslaan. De eerste klant is al binnen. Energiereus BP, eigenaar van een nabijgelegen raffinaderij, heeft een langjarig contract gesloten voor het gebruik van de terminal.
Volgens topman Allard Castelein versterkt de nieuwe terminal de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam. ,,De investering van HES International past in de trend dat grote internationale spelers Rotterdam zien als een strategische locatie en daarom hier investeren en hun activiteiten concentreren'', zei hij.
In de bouwfase biedt de terminal werk aan enkele honderden mensen. Na de ingebruikname zullen circa honderd directe werknemers nodig zijn om hem 24 uur per dag, zeven dagen per week, in bedrijf te houden. Daar komt de indirecte werkgelegenheid nog bij.
De bouw begint naar verwachting volgend jaar en moet eind 2019 voltooid zijn. De komende tijd worden alle vergunningsprocedures doorlopen. Volgens HES en het havenbedrijf voldoet de terminal aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en milieu.