CULTUUR

Sliert van ruim veertig historische schepen vaart van Rotterdam naar Gouda: 'Prachtig om te zien'

Donderdagochtend varen ruim veertig historische bedrijfsschepen van Rotterdam naar Gouda omdat de stad 750 jaar geleden de stadsrechten verwierf.
De antieke schepen lagen voor vertrek in verschillende Rotterdamse havens, waaronder bij de scheepshelling De Koningspoort waar oude schepen gerestaureerd en onderhouden kunnen worden.
Een van de schippers is Nicoline Swippert. Zij bezit een schuit uit 1913 waarop ze ook woont. Ze kluste anderhalve maand, en heeft nu vakantie. De ramen van de roef, het woongedeelte op het schip, moesten vervangen worden. "Als je één klusje oppakt, krijg je er drie bij", lacht ze.
Klussen is het lot van de bezitter van een antiek schip. "Als je dat niet wilt, heb je het niet makkelijk."

Wonen op oud schip

Swippert woont op haar schip, maar wil er ook mee varen. Op die manier verandert het schip niet in een hoop oud roest. "Het is natuurlijk wel gewoon oud ijzer", zegt ze.
Maar door renovatie en vernieuwing kan ze duurzaam met het schip varen, vindt ze zelf. "We hebben er een nieuwe motor ingezet. De oude zou echt niet door de keuring komen vanwege de strengere emissie-eisen."
De tocht duurt een paar uur en vaart over de Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel. "Die sliert van oude schepen is een prachtig gezicht. Het is de geschiedenis van Nederland die je voorbij ziet komen." De Goudse jubileumfeesten dit weekend maken van de vaartocht een reünie van de leden van de Vereniging tot Behoud van de Bedrijfsvaartuigen. "Die hebben we elk jaar in een andere stad", zegt Swippert.

Uittrekbare stutpalen in plaats van anker

"Het is hét moment om tips uit te wisselen", zegt de schipper. Tips over de nieuwste snufjes voor oude schepen, om ze te onderhouden of ze makkelijker aan te kunnen leggen. De meest opvallende tip die Swippert noemt is een systeem van telescopische (ofwel uittrekbare) stutpalen die je onder de romp van het schip kan zetten. "Dan kan je stilliggen op een meertje zonder het anker te hoeven uitgooien."