RECHTER

Zeven jaar celstraf geëist voor doodsteken Mushuraldo (17) na ruzie om PlayStation-controller

Op de plek van de steekpartij ontstond in de dagen erna een bloemenzee.
Op de plek van de steekpartij ontstond in de dagen erna een bloemenzee. © Rijnmond
Hoe kon een onzinnige ruzie over een PlayStation-controller eindigen in een steekpartij waarbij Mushuraldo de la Fuente uit Rozenburg in september 2020 is overleden? Noodweer, zei zijn advocaat donderdag in de rechtbank. De Officier van Justitie en nabestaanden geloven daar niets van.
De zus en de vriendin van het slachtoffer zeggen een rapvideo van de dader uit de gevangenis te hebben gezien waarin hij over de zaak spreekt. "Je hebt laten zien dat je geen spijt hebt. Wat jij gedaan hebt kan alleen een monster of een beest. Wie zegt dat dit niet opnieuw zal gebeuren?"
Het is de avond van 30 september 2020 als de 17-jarige Mushuraldo de la Fuente uit Rozenburg om het leven komt bij een steekpartij op de parkeerplaats van een plaatselijke supermarkt. Hij is rond 21:30 uur bloedend op de Langeplaat gevonden, een zijstraat van de Laan van Nieuw Blankenburg. De jongen was er slecht aan toe. Met twee messteken in zijn zij is onder andere een slagader geraakt. Hulpdiensten probeerden hem te reanimeren en op straat te opereren, maar tevergeefs. Het slachtoffer is korte tijd later aan zijn verwondingen overleden.

Ruzie sussen

De verdachte, de inmiddels 20-jarige Melvin T. uit Vlaardingen, zei donderdag tegen de rechter dat de ruzie begon met een onenigheid over een controller van een spelcomputer. Melvin T. had de controller van een vriend geleend en mocht het uiteindelijk houden. Als de vriend het apparaat toch terug wil en hem vraagt waarom hij dat niet heeft gegeven, is Melvin T. gekrenkt. Hij heeft het gevoel dat hij belachelijk wordt gemaakt en als een leugenaar is afgeschilderd. Chatgesprekken volgen, en het loopt verder uit de hand als berichten over T. circuleren op sociale media.
Mushuraldo, een vriend van de verdachte, raakt er ook bij betrokken. Mushuraldo wil de ruzie oplossen en geeft Melvin een waarschuwing. Als hij de eigenaar van de Playstation klappen geeft, dan krijgt hij met Mushuraldo te maken. Er volgt ontmoeting op het parkeerterrein bij de supermarkt. Volgens de verdachte om de ruzie uit te spreken. Maar als hij met zijn auto aan komt ziet hij dat Mushuraldo meer vrienden heeft meegenomen. Hij voelt zich bedreigd en wil met de auto wegrijden, zegt hij. Dat lukt niet. En de jongens komen op zijn auto af.

Hard wegrijdende auto

Uit beelden van een camera die bij een woning tegenover de supermarkt hangt, is te zien dat de auto soms hard rijdt. De rechter wijst de verdachte erop dat het lijkt alsof de jongeren op de parkeerplaats moeten wegspringen, omdat hij recht op ze af rijdt. De verdachte ontkent dit. Hij geeft aan dat hij met Mushuraldo afsprak om te praten. Niet om te vechten. En hij had ook geen mes bij zich, zegt hij. Maar drie andere aanwezigen verklaarden bij de politie dat Melvin T. wél een mes droeg bij het uitstappen van zijn auto. Volgens de verdachte zeggen ze dat om hem als agressor neer te zetten.

Verf gooien

Als Mushuraldo verf over de auto wil gooien stapt de verdachte toch uit de auto, zegt Melvin. Volgens zijn versie van de gebeurtenissen trok Mushuraldo ineens een groot mes toen hij uitstapte. Melvin pakt het mes van Mushuraldo af, vertelt hij. Daarbij sneed hij zich. Volgens T. trok het slachtoffer daarna ineens een tweede mes waarmee hij de verdachte in zijn schouder stak. In de worsteling van T. om nieuwe steken te ontwijken zou Mushuraldo door de verdachte zijn gestoken in zijn zij. Melvin T. ontkent dat hij een tweede keer heeft gestoken. Het slachtoffer moet zelf in het mes zijn gelopen, denkt hij.
Mushuraldo rent weg en ligt later op straat. Melvin T. gaat naar een vrouw en blijft daar een dag, daarna verblijft hij op de camping van Oostvoorne. Daar wordt hij ook later ook opgepakt.

"Ook Mushuraldo heeft zich verkeerd gedragen"

De Officier van Justitie sprak zijn irritatie om deze uit de hand gelopen ruzie om iets kleins als een onderdeel van een spelcomputer. Ook over de rol van het slachtoffer is de officier kritisch. "Mushuraldo heeft zich verkeerd gedragen. Hij had zich niet moeten bemoeien met een zaak die hem niet aangaat. Wat bezielt een jongere van 17 met een stevige voorwaardelijke veroordeling? Hij liep in zijn proeftijd. Ook verwachtte hij een baby."
De verdachte heeft net als in eerdere pro forma zittingen zijn spijt betuigd en excuses aangeboden aan de nabestaanden. "Ik heb dit niet gewild. Het is zo erg dat dit is gebeurd." Eerder liet de verdachte ook al weten dat er sprake was van noodweer.

7 jaar celstraf geëist

De verdachte krijgt, als het aan het OM ligt, een gevangenisstraf van 7 jaar, met aftrek van zijn voorarrest. Het OM kan niet bewijzen dat het een vooropgezet plan was van de dader, maar vindt wel dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk om het leven bracht. Van noodweer is volgens het OM geen sprake, want de verdachte had ook weg kunnen rijden. Dat deed hij niet en zocht volgens de Officier van Justitie juist de confrontatie op, door bijvoorbeeld steeds terug te rijden op het parkeerdek en hard af te rijden op het latere slachtoffer.
De Officier van Justitie liet ook zijn irritatie blijken over de vertraging van de onderzoeken door het handelen van jongeren die moesten getuigen. Sommige van hen wilden dat niet of kwamen niet opdagen. Anderen gaven verkeerde informatie. Zo had één van de jongeren een contactverbod met het slachtoffer. Hij ontkende eerst dat bij op de locatie aanwezig is geweest. Pas bij een tweede verhoor geeft hij het toe. "Getuigen moeten zich een spiegel voorhouden. Ze hebben de politie op het verkeerde been gezet. Gelukkig zijn er de camerabeelden en hoeven we niet te vertrouwen op alleen de getuigenverklaringen", zegt de officier van justitie.

Liegende getuigen

De verdediging van Melvin T. hekelt de getuigenverklaringen. Er zou aantoonbaar gelogen zijn en de getuigen hadden ruim de tijd om hun verhalen op elkaar af te stemmen, zegt de advocaat. Er is volgens de verdediging te weinig informatie om te bewijzen dat er opzet zou zijn. De advocaat pleit voor vrijspraak of anders noodweer. "Hij zat niet veilig in de auto, maar werd steeds belaagd. Hij is ook gestoken". De verdediging vindt dat hij niet weg kon komen. Door zijn astma en op slippers kon hij namelijk niet wegrennen. Het slachtoffer had een mes en de verdachte niet, betoogt de verdediging.
Aan het eind van de zitting sprak de verdachte nog één keer de aanwezigen toe. "Ik wilde Mushuraldo niet doden. Het was een kwestie van leven en dood. Ik maakte een onhandige keus en had niet op die chatberichten moeten reageren. Als ik het kon veranderen, zou ik het doen. Ik kan nu niets anders doen dan mijn spijt betuigen".